Kalesija 26°

Dogodilo se na današnji dan

– 1799. U Moskvi je rođen slavni ruski pjesnik Aleksandar Sergejevič Puškin. Iz liceja je izašao kao štovatelj Radiščeva i Voltairea, kao pjesnik slobode i protivnik autokratizma. Puškin je svoj život okončao pogibijom u dvoboju s Francuzom De Entisom u Petrogradu.

Louis Lumière, ca 1946– 1976. U Londonu je umro američki naftni magnat Paul Getty, rođen 1892. godine. Milijarder je bio već od svoje 21. godine.
Investicijama u industriju nafte i oko 200 drugih koncerna zgrnuo je bogatstvo koje se procjenjuje na dvije do četiri milijarde dolara. Getty je bio osobenjak. Ženio se pet puta, a posljednjih 25 godina živio je izvan Sjedinjenih Američkih Država.

– 1599. U Sevilli je rođen španjolski slikar Diego Rodriguez de Silva y Valazquez. Od 1623. godine kao dvorski slikar u Madridu ostvaruje izvanredne portrete vladara, njegove obitelji i dvorjana. Uz raskošne ceremonijalne kompozicije, slikao je sakralne i povijesne teme te pučki žanr, u kojem je naglašena naturalistička nota.

– 1948. U Parizu je umro pronalazač i tvorničar fotografskih aparata i potrepština Louis Lumiere. Louis Lumiere rođen je u Parizu 5. listopada 1864. godine.

– 1961. Umro švajcarski psihijatar Carl Gustav Jung, začetnik kompleksne psihologije u kojoj se razlikuju dva sloja podsvjesnog – individualno i kolektivno. Poznata su mu djela “Psihološki tipovi”, “Psihologija i religija”, “Simbolika duha”.

– 2003. Žena, bombaš samoubojica, usmrtila sebe i još najmanje 17 ljudi, ulazeći u autobus u ruskoj republici Osetija, koja graniči s Čečenijom.

– 2004. Njemački kancelar Gerhard Schroder prisustvovao obilježavanju 60. godišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji. To je prvi put da i Njemačka sudjeluje na takvoj proslavi. Tom prilikom kancelar je odao počast svim poginulim vojnicima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kazna od 3500 KM za SDA Kalesija zbog preuranjene kampanje na faebook- …

Knjiga “Vrisak do neba” Hazete Hamzić Salihović nakon š …

Digitalizacija usluga: Olakšavanje izdavanja ličnih dokumenata za gr …

Teretnjaci.ba – Balkanci u zajedničkoj vožnji, lijep gest jedn …

Laha Prom: U četvrtak nastupa Adnan Nezirov

CLOSE
CLOSE