Kalesija

Dogodilo se na današnji dan

Safvet-beg-Bašagić– 1870. U Nevesinju rođen Safvet-beg Bašagić, bosanski književnik, povjesničar, prevoditelj i političar. Od 1895. do 1899. studirao je arapski i perzijski jezik na Bečkom univerzitetu. Jedna je od najmarkantnijih osoba moderne bosanske i bošnjačke književnosti i začetnik bošnjačkog nacionalnog preporoda početkom 20. stoljeća. Osnivač je mnogih listova, časopisa i nacionalnih društava.

– 1856. Rođen je austrijski učenjak Sigmund Freud, osnivač psihoalanalize. Objavio je niz vrijednih djela, od kojih su najpoznatija “Uvod u psihoanalizu”, “Psihopatologija svakodnevnog života”, “Totem i tabu” i “Tumačenje snova”.

– 1889. U Parizu je službeno otvoren Eifelov toranj, visok 300 metara. Konstruirao ga je francuski inžinjer Alexandre Gustave Eifel.

– 1915. Rođen je američki filmski glumac, redatelj i producent Orson Welles, dobitnik Oscara za životno djelo 1971. godine. Njegov “Građanin Kejn” smatra se jednim od najboljih filmova u povijesti kinematografije.

– 1942. Umro je Hasan Kikić, bosanskohercegovački književnik. Pisao je poeziju i prozu. Rođen je u Gradačcu 20. kolovoza 1905. godine, a poginuo 6. svibnja 1942. godine kod sela Rapta, na planini Čemernici. Učiteljsku školu je pohađao u Derventi i Zagrebu i radio kao učitelj u Pašinom Konaku (Hajdarevići) u okolini Zavidovića, Rogatici, okolini Vrginmosta i Pisarovini. Pravni fakultet pohađao i završio u Beogradu.

–  1992. Umrla je Marlene Dietrich, američka filmska glumica njemačkog podrijetla, legendarna “fatalna žena”. Poznati filmovi su “Plavi anđeo”, Šngaj-expres”, “Svjedok optužbe”.

– 1994. Velika Britanija i Francuska spojene su podmorskim tunelom što je bio jedan od najvećih građevinskih pothvata u 20. stoljeću.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE