Kalesija 15°

Dogodilo se na današnji dan

carl_lewis_athlete_real– 1569. Stvorena Lublinska unija kojom su se ujedinile Litvanija i Poljska. Diobom Poljske 1795. veći dio Litvanije pripao Rusiji.

– 1860. Umro američki industrijalac Charles Goodyear koji je 1839. godine izumio proces vulkanizacije kaučuka, što je doprinijelo brzom razvoju industrije gume, posebice proizvodnji automobilskih guma.

– 1872. Rođen Louis Bleriot, francuski inženjer i letač. Postao je slavan svojim preletom kanala La Manchea od Calaisa u Francuskoj do Dovera u Engleskoj 25. srpnja 1907. godine. Bleriot je za let konstruirao novi tip jednokrilnog zrakoplova Bleriot XI s trocilindričnim motorom, a prelet je trajao 37 minuta. Tada je to bio veliki uspjeh za zrakoplovstvo. Međunarodna zrakoplovna federacija ustanovila je, u čast Bleriotu ,1936. godine odličje za brzinski, visinski i daljinski let.

– 1957. Umro hrvatski čakavski pjesnik Drago Gervais, rođen Opatijac koji se, na nagovor Vladimira Nazora, čakavskim stihovima javio potkraj dvadesetih godina 20. stoljeća. Osim stihova, koji ga svrstavaju ne samo među prve čakavske pjesnike, nego i u sam vrh hrvatskoga pjesništva 20. stoljeća uopće, pisao je i komedije, humoreske i crtice. Najpoznatija njegova komedija je Karolina Riječka.

– 1961. Rođen američki atletičar Carl Lewis, jedan od najuspješnijih sportaša 20. stoljeća. Na Olimpijskim igrama 1984. godine osvojio je četiri zlatne medalje

– 1974. Umro argentinski general i političar Juan Domingo Peron, osnivač Peronističkog pokreta. Kao predsjednik Argentine vladao autokratski oslanjajući se na vojsku, radničke sindikatei izuzetnu popularnost supruge Eve.

– 1991. Na sastanku u Pragu lideri istočnoeuropskih zemalja ukinuli Varšavski pakt, osnovan 1955. godine.

– 1994. Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Yasser Arafat vratio se u Palestinu, nakon 27 godina dugogo izbjeglištva.

– 2000. Pušten u promet kombinirani most-tunel nad Oresundskim vratima koji povezuje gradove Kopenhagen u Danskoj i Malmo u Švedskoj. Most prenosi automobilski (4 trake) i vlakovni promet (2 kolosijeka). Oresundski most je najduži kombinirani most-tunel za automobilski i vlakovni promet u Europi te najduži most na svijetu koji prelazi neku državnu granicu.

– 2004. Umro američki glumac Marlon Brando, jedan od najutjecajnijih glumaca svoje generacije i dobitnik Oscara za uloge u filmovima “Kum” i “Na dokovima New Yorka”.

– 2013. Republika Hrvatska postala 28. članica Europske unije.  Ceremonijalna proslava održala se na glavnom zagrebačkom trgu i okupila je brojne državnike i izaslanike.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE