Kalesija -2°

Djevojčica koja ima 26 prstiju -FOTO-


U Guinnessovoj knjizi rekorda dosad je bilo dvoje Indijaca, vlasnika 25 prstiju, a Lei će se upisat u knjigu za 2012. godinu. Njezina majka kaže da je izenađena i sretna.

Ime jednogodišnje Kineskinje Lei Yadi Min iz Yangona pisat će u Guinnessovoj knjizi rekorda za 2012. godinu. Djevojčica se rodila s 26 prstiju. Na svakoj ruci ih ima po šest te po sedam na svakoj nozi. Dosadašnji rekorderi su Pranamya Menaria (5) i Devendra Harne (15) iz Indije. Oboje imaju 12 prstiju na rukama te 13 na nogama, odnosno 25 ukupno. Lei Yadini roditelji su presretni jer će djevojčica postati nova rekorderka u Guinnessovoj knjizi, čiji predstavnici tek trebaju izbrojiti prste ove male Kineskinje.

– Iznenađena sam i sretna jer znam da mojoj bebi ne nedostaje dio tijela. Ona ima višak – rekla je njezina mama Phyo Min Min Soe. Dodala je kako dodatni prsti njezine djevojčice izviruju iz malih prstiju na rukama i nogama.

Lei Yadi, Pranamya i Devendra pate od polidaktilije. Ova anomalija zahvati otprilike jedno dijete na 500 porođaja. Osim na ljudima javlja se na mačkama i psima. Dodatni prsti obično nisu funkcionalni. Iako će nova rekorderka postati Lei Yadi Min, mnogi mediji pišu kako je u kineskoj provinciji Liaoning prije nekoliko godina rođeno dijete koje je imalo 31 prst – 15 na rukama i 16 na nogama. No nikad nije ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda jer su mu liječnici odmah nakon rođenja uklonili višak prstiju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE