Kalesija 13°

Djeca koja prose iznajmljuju se za 20 KM po danu

Djeca koja prose u Bosni i Hercegovini se iznajmljuju za po 20 KM po danu, izjavio je Boris Makarić, koordinator prihvatne stanice za djecu ulice pri Udruženju građana “Nova generacija” iz Banjaluke.

Makarić je rekao da su prosjačenja uvijek organizovana i da se djeca nakon kratkog vremena šalju u drugi grad kako bi im se teže ušlo u trag.

Prosjačenje na javnom mjestu regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, prema kojem se tretira kao prekršaj, a ne kao krivično djelo.

Za osobu koja prosi propisane su novčane kazne u iznosu od 200 do 800 KM. Kazna u visini od 400 do 1.200 KM predviđena je za roditelja ili onoga ko prisiljava maloljetnu ili duševno bolesnu osobu na prosjačenje.

prosjak1

“To su velike zakonske manjkavosti, jer mi imamo primjer majke čije dete prosi i ona ima već 20.000 KM novčanih kazni koje nema i neće nikada platiti, niti je za nju predviđena zatvorska kazna ili nešto slično tome”, rekao je za Dnevni avaz Makarić.

U toj prihvatnoj stanici smješteno je 24 djece koja su reakcijom građana i mobilnih timova centra za socijalni rad i centra javne bezbjednosti, sklonjena sa centralnih banjalučkih ulica na kojima su danonoćno prosila.

U zakonodavstvu BiH i njenim entitetima djeca koja prose ne uživaju posebnu zaštitu.

U BiH djeluje pet dnevnih centara koji se brinu o djeci s ulice, kojih se procjenjuje da ima oko 5.000. Riječ je o dobrovoljnim centrima koji uključuju edukativne i kreativne sadržaje.

Novac koje dijete dobije na ulici, nikada ne smije potrošiti. Prema ranijim analizama i procjenama, jedno dijete može mjesečno prosječno isprositi oko 5.000 KM.

Za roditelja koji dijete primorava na prosjačenje, više puta i nakon niza prekršajnih kazni koje mu budu izrečene, predviđeno je oduzimanje roditeljskih prava, što je dugotrajna procedura koja se rjeđe ostvaruje u praksi

BETA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE