Kalesija 19°

Desetogodišnja Amina Jusufović od svoje druge godine pješači od Nezuka ka Potočarima

Amina Jusufović kao i prethodnih godina, tako je i ove bila jedna od najmlađih učesnica Marša mira. Njena poruka je jasna, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti, a kako se to ne bi dogodilo, potrebno je da se djeca od malena edukuju. Prvi put na Marš mira išla je kada je imala dvije godine, uz pomoć svoje majke, oca i sestre, koji su je, kada njene male noge više nisu mogle, nosili.

13439172_1104146842980984_9161445517097888327_n

Amina o dešavanjima u Srebrenici zna mnogo, zna šta je “put spasa” ili “put smrti”, ona zna da je mnogo nedužnih ljudi 1995. godine ubijeno i da mnogi još uvijek nisu pronađeni.

“Dolazim iz Bijeljine. Imam deset godina, a u Maršu učestvujem već osmi put. Ovdje sam sa majkom, ocem i sestrom”, kazala je Amina.

Ona je ponosna što je jedna od najmlađih učesnica Marša mira, te što na ovaj način šalje poruku i ostaloj djeci: “da se genocid koji je počinjen ne može i ne smije zaboraviti”.

Sve je više mladih iz Janje koji se priključuju Marš miru proteklih godina, a Amina će i narednih godina sa natpisom na majici “Prijatelji iz Janje”, svojim maršom odati počast svim žrtvama koje su svoje živote izgubili na “putu spasa”.

Prilog u kome se govori o Amini pogledajte u nastavku:

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE