Kalesija 23°

Demobilisani borac najavljuje samoubistvo zbog bivšeg kalesijskog načelnika

Mustafa Đedović (40), iz Brda kod Kalesije, u toku rata je bio komandir čete. Ratovao je sa Hajrom Mešićem, Senadom Mehdinom Hodžićem – Crnim Labudom, Hasetom Tirićem i drugim bosanskim gazijama. Pred kraj rata je i ranjen prilikom akcije na Visu. Pun je gelera. Danas se bavi se proizvodnjom mlijeka. Ima više od dvadeset goveda. Doskora je bio uspješan farmer, a sada, kako kaže, zahvaljujući bivšem kalesijskom načelniku Enveru Jukanoviću grca u dugovima. Zbog njega pomišlja i na najgore, na samoubistvo.

Mustafa Đedović
Mustafa Đedović

 

Jukanovićeva firma mi je dužna 14 hiljada maraka

– Gore mi je nego 1992. godine. Od četnika nisam bježao i nisam se krio, a sad moram da se krijem od ljudi kojima sam dužan. Ne mogu im vratiti pare kako sam obećao jer mi bivši načelnik Jukanović, odnosno firma SVDC čiji je on suvlasnik, za mlijeko duguje 14 hiljada maraka. Nije dužan samo meni. Dužan je i Omeru Omeroviću 26 hiljada maraka. Amiru Haliloviću je dužan 12 hiljada maraka, Mehi Đedoviću 5 hiljada, a mještanima Brda koji su kod Mehe Đedovića nosili mlijko na otkupnu stanicu duguje se oko 9 hiljada maraka. Oni su i podnijeli tužbu protiv firme „SVDC“, priča nam ogorčeno Mustafa Đedović.

Da podsjetimo, još dok je Enver Jukanović, aktuelni direktor Aerodroma Tuzla, bio načelnik općine Kalesija, za vrijeme svoga mandata često je išao na službeni put u Švicarsku, a i Švicarci su dolazili u Kalesiju, sve u cilju otvaranja mljekare u Kalesiji, kako se tada govorilo. Po isteku Jukanovićevog mandata osnovana je firma „SVDC“, u kojoj je suvlasništvo imao i Jukanović. U čitav projekat je uključen i švicarski general u penziji Piter Arbenc i izvjesni Harten Egarat, iz Njemačke

Obratit će se Sulejmanu Tihiću, Rasimu Omeroviću, Fetahu Hujduru, te švicarskom i njemačkom ambasadoru

Mustafa Đedović će se, kako kaže, prije nego napravi nešto o čemu će se pričati, obratiti javnim pismom kalesijskom načelniku Rasimu Omeroviću, Fetahu Hujduru, predsjedavajućem Općinskog vijeća Kalesija, Sulejmanu Tihiću, predsjedniku SDA, te ambasadama Švicarske i Njemačke.

– Hoću da ih upoznam sa svime. Da im najavim da ću, ako ne dobijem svoje pare, izvršiti samoubistvo, da ne mogu kasnije reći da nisu znali. Sadašnjem načelniku Rasimu Omeroviću i predsjedavajućem Fetahu Hujduru ću se obratiti jer je Jukanović u ovaj projekat krenuo kao kalesijski načelnik. Općina je iza svega stajala. Općina je plaćala njegova službena putovanja u Švicarsku i Njemačku. Sulejmanu Tihiću ću se obratiti jer je Enver Jukanović kadar SDA. SDA ga je postavila za direktora Aerodroma i opet hoće da ga imenuju. Pa ako stoje iza njega, neka mi umjesto njega vrate pare koje mi duguje za mlijeko. Švicarskoj abasadi ću se obratiti jer je u svemu ovome učestvovao i švicarski general, a i švicarski ambasador mi je prije par godina dolazio u štalu. Zbog tih Švicaraca sam mislio da je ovo ozbiljan projekat, da niko nikoga veće varati i krasti. Njemačkoj ambasadi ću se obratiti jer me je i njihov državljanin prevari, ispričao nam je Mustafa Đedović.

Javno ću objaviti oglas da kupujem eksploziv

Još nam je rekao da će, ako se bude morao ubiti, to uraditi tako što će se eksplozivom raznijeti pred Općinom Kalesija, Ambasadom Švicarske ili Ambasadom Njemačke.

– Slobodno to napišite. Ako dođe do toga, javno ću objaviti oglas da kupujem eksploziv, kazuje Mustafa Đedović.

Priču Mustafe Đedovića potvrdio nam je i Omer Omerović, koji ima 120 grla. Pokušavali su na sve moguće načine da od Jukanovića dobiju pare, ali nisu uspjevali.

– On nam je garantovao. Govorio je da u njega gledamo, a sad kaže da nam neće platiti, da se ne boji nikoga. Kaže da možemo ako hoćemo da dovodimo i televiziju i sve novinare, priča Omerović.

Envera Jukanovića smo također kontaktirali, ali on nije bio raspoložćen da se o tome piše po medijima

Direktorice i supruga i kćerka Envera Jukanovića

Mustafa Đedović i ostali kalesijski mljekari tvrde da ovdje ima posla i za Interpol.

– S obzirom da su u sve ovo, uz Jukanovića, umiješani i Nijemci i Švicarci, te da su dolazile para iz vana, a da se ipak nama koji smo isporučivali mlijeko duguje, mislim da tu ima posla i za Interpol. Uostalom, do kraja 2010. godine mlijeko je fakturisala „Bjanka“, a od tada fakturiše novoosnovana firma „Hans Valter“, čiji je direktor, kako sam čuo, supruga Envera Jukanovića. Uz to, Egart je zabranio Šefiki Huremović, uposlenici SVDC-a, da im daje bilo kakav papir o potraživanjima. Direktorica firme SVDC je bila Jukanovićeva kćerka Selma, kazuje je Mustafa Đedović.

Ne znamo da li će se Interpol ovim slučajem baviti, ali Općinski sud Kalesija sigurno hoće. Naime, Meho Đedović i još nekoliko proizvođača mlijeka su podnijeli tužbu protiv firme „SVDC“. Prvo ročište je trebalo biti 12. avgusta, ali je odgođeno zbog smrtnog slučaja u porodici sutkinje.

Kalesijske Novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počelo “Kalesijsko ljeto”: Mališani uživali u igri sa …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

CLOSE
CLOSE