Kalesija

Delegacija UNHCR-a posjetila premijera Halilagića

U protokolarnoj posjeti premijeru Tuzlanskog kantona Irfanu Halilagiću danas je boravila delegacija Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), predvođena predstavnicom UNHCR-a u BiH Lucie Gagné.


Ovom prilikom predstavnica Gagné je upoznala premijera sa aktivnostima UNHCR-a u Bosni i Hercegovini tokom proteklog perioda, sa posebnim akcentom na projekat socijalne kohezije u Tuzli, odnosno podrške lokalnim zajednicama u BiH koje su prihvatile ljude u pokretu, tražitelje azila te osobe pod međunarodnom zaštitom. U okviru tog projekta UNHCR je dodijelio i nekoliko donacija za institucije, ustanove i nevladine organizacije sa područja Tuzle i Tuzlanskog kantona .
Premijer Halilagić se tim povodom zahvalio misiji UNHCR-a na realiziranim donacijama, te izrazio nadu i očekivanje da će donirana sredstva olakšati rad i doprinijeti još kvalitetnijem djelovanju ovih ustanova. Također premijer Halilagić je istaknuo da je i Vlada Tuzlanskog kantona ove godine u Budžetu Tuzlanskog kantona predvidjela povećanje sredstava za podršku povratku projektima održivog povratka, što će sigurno stvoriti dodatnog prostora za kvalitetniju podršku povratnicima.
Predstavnica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Lucie Gagné zahvalila je na suradnji i velikodušnoj podršci koju se demonstrirale vlasti i stanovništvo Tuzlanskog kantona prema ljudima u potrebi međunarodne zaštite.
„Nadamo se da će naša donacija i podrška projektima socijalne inkluzije u Tuzlanskom kantonu biti na korist institucijama i stanovnicima TK, te da će pomoći u povezivanju ljudi“, rekla je Gagné.
Na današnjem sastanku pažnja je posvećena i projektu iskorjenjivanja apatridije, odnosno smanjivanju broja osoba bez državljanstva.
U Bosni i Hercegovini su preostala još 22 ovakva slučaja odnosno osobe što Bosnu i Hercegovinu svrstava u sam vrh zemalja koje su skoro iskorijenile ovu pojavu. Izraženo je očekivanje da, iako je Bosna i Hercegovina zemlja sa složenom strukturom, uz dobru volju koja već postoji, u vrlo kratkom periodu ispred nas i iskorijeni apatridiu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Denisa Avdić: Borba sa karcinomom je teška, puna podrška oboljelim …

  Dok mladi napuštaju BiH, Kalesijka Irma Jusufović odlučila se kao …

  Proljeće je, vratila se Bingo Roda!

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  CLOSE
  CLOSE