Kalesija 25°

“Dani povratka”: Vjerski i kulturno-sportski program u Mahali

U okviru manifestacije “Dani povratka” u povratničkom džematu Mahala ovog vikenda (25/26.8.) biće organizovani vjerski i kulturno-sportski sadržaji. U petak, 25. augusta, između akšama i jacije biće izveden mevludski program, a u subotu, 26. augusta, sa početkom u 17.30 sati, na sportskom poligonu u Mahali biće organizovan sportsko-zabavni program.

Prije 20 godina, 24. augusta 2003. god., u Mahali je organizovana svečanost povodom otvorenja džamije koja je sagrađena na temeljima porušenog mekteba. Sedam godina prije, 24. augusta 1996. god., u Mahali se desio prvi organizovani povratak u Bosni i Hercegovini. Tim povodom se organizuje i kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka”, s ciljem čuvanja od zaborava i sjećanje na dane obnove, životnog i vjerskog uzdizanja Bošnjaka na porušenim ognjištima.

Ovo godine manifestacija “Dani povratka” započela je sa obilježavanjem Nove hidžretske godine kada je u mektebu u Kusonjama, džemat Caparde, organizovana vjerska svečanost. Centralni događaj manifestacije i ove godine bio je program na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić. Organizovan je i turnir u šahu, a u subotu u Mahali će biti održan i turnir u malom fudbalu. Manifestacija “Dani povratka” završit će se organizacijom kulturno-zabavnog programa u džematu Šeher, prvo vikenda u mjesecu septembru.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Akciji čišćenja Memorijalnog centra Kalesija Gornja pridružili se …

  Nogometaši “Bosne” i “Mladosti” ostvarili pob …

  Nebo iznad BiH uskoro bi opet moglo poprimiti čarobne nijanse, “ …

  Usaglašen konačni tekst rezolucije o Srebrenici i dostavljen predsje …

  Team CNC Kalesija traži radnike

  CLOSE
  CLOSE