Kalesija

Danas je prvi dan proljeća: Znate li zašto već godinama dolazi dan ranije?

Danas je proljetni ekvinocij kada se prema astronomiji obilježava prvi dan proljeća, odnosno ravnodnevnica.

U vrijeme ravnodnevnice, dvije Zemljine hemisfere podjednako primaju sunčeve zrake. Često se kaže da su noć i dan jednaki po dužini. Zapravo, riječ ekvinocij dolazi od latinskog aequus (jednak) i nox (noć).

Iako su mnogi u školi učili da proljeće počinje 21. marta, posljednje dvije decenije proljeće nam kalendarski dolazi 20. marta. Stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proljeće dolazi dan ranije, zbog dvije različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba: meteorološke i astronomske.

Meteorolozi promatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri mjeseca. Tom metodom proljeće traje od 1. marta do 31. maja.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5 stepeni u odnosu na orbitu oko Sunca, pa nam proljeće posljednjih godina dolazi 20. marta.

Prvi dan proljeća u Bosni i Hercegovini bit će prilično sunčan. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu iznosit će uglavnom između 13 i 18 stepeni Celzijusa.

Proljeće simbolizira ponovo rađanje Sjeverne hemisfere Zemlje kada se u prirodi sve budi. Mnoge kulture imaju festivale proljeća, a posebno se izdvajaju Japan, Indija i Nepal. Dolazak proljeća obilježavaju plesom i pjesmom, a učesnici festivala bacaju različite boje jedni na druge. Festivali obilježavaju i pobjedu dobrog nad zlim.

Klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE