Kalesija 12°

Uskoro ulaganja u Kalesiju iz oblasti povratka

Na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, Mirsad Selimović ispred Kluba poslanika Bosanskohercegovačke patriotske stranke pokrenuo je Inicijativu za pomoć opstanku povratnika u svojim domovima pod nazivom „Hiljadu štala, hiljadu krava“.

„Svaka inicijativa koja ide u pravcu održivog povratka je dobra inicijativa i ne treba je odbaciti. Ova inicijativa „Hiljadu štala, hiljadu krava“ nije loša“, kazao je ministar za povratak u Vladi TK Sead Hasić.

Iako je Hasić istakao da jeinicijativa dobra, poslanici u Skupštini našeg kantona ipak je nisu podržali svojim glasovima. Kao razlog odbijanja ovakvog prijedloga za održivi povratak navedena su ograničena novčana sredstva za ove namjene. Inicijativa je podrazumijevala da se povratnicima koji su se već vratili omogući život dostojan čovjeku, te da im se izgradnjom štale i donacijom krave da prilika da pokušaju  zaraditi, npr. prodajom mlijeka i slično.

„Nažalost Skupština i vladajuća većina nisu prepozanli inicijativu na takav način te su smatrali da nije kvalitetna i da to nije poticaj povratka“, rekao je Mirsad Selimović predsjednik Kluba poslanika u Skupštini TK.

U prošloj godini Ministarstvo za povratak je izdvojilo i određena novčana sredstva kako bi se pomoglo pri zapošljavanju povratnika, ali samo u sredinama u kojima žive. Tako su privatne firme dobile preko 100.000 KM da zaposle određeni broj povratnika te da ih moraju prijaviti i plaćati im penziono i zdravstveno osiguranje te druga prava zagarantovana Zakonom o radu. Pored podrške povratku u Podrinje, Vlada sprema i projekte koji se tiču našeg kantona.

„Ove godine udružit ćemo sredstva sa UNHCR-om koji će pomoći povratak u sjeveroistočnu Bosnu te povratak u općine Kalesija i Lukavac. Oni će dati 100.000 KM dok će ministarstvo izdvojiti 150.000“, istakao je Hasić za RTV Slon.

Iako je pomenuta inicijativa odbačena od strane poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, Selimović ne odustaje te za narednu sjednicu priprema novi prijedlog pomoći za povratnike koji su ostavljeni na milost i nemilost vlasti.

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE