Kalesija 12°

Da li će Prnjavorčani nakon 30 godina dobiti put do svojih imanja?

Vijećnici u Općinskom vijeću jučer su na 5.redovnoj sjednici donijeli Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dijela puta Prnjavor-podvožnjak koji je trebao biti završen još prije trideset godina.

Smjenjivali su se načelnici, mijenjale vlasti, a most izgrađen na rijeci Dubnici za ovaj put prepušten je zaboravu i gotovo pa je u potpunosti zarastao.

Dužnost Željeznica nekadašnje Jugoslavije, bile su da mještanima Prnjavora obezbjede put kako bi dolazili do svojih imanja u Sprečanskom polju, no to nikada nije urađeno jer nije izuzeto zemljište za ove namjene.

Odluka koja je usvojena jučer znači da će zemljište koje je problem spora biti otkupljeno jer je proglašen njegov javni interes za mještane Prnjavora.

Godinama su mještani Prnjavora “oblijetali” oko zgrade općine Kalesija kako bi se taj spor rješio te kako ne bi morali obilaziti oko 4 kilometra koristeći i magistralni put da dođu do svojih imanja, ali bez uspjeha, pomaka nije bilo.

“Mi smo nekada ranije zajedno sa Zijadom Kulanićem podnosili zahtjeve prema Željeznicama FBiH da to urade, ali nije bilo pomaka za takvo što”, kazala je za govornicom vijećnica Hasiba Kurtić iz Prnjavora.

Načelnik Kalesije Sead Džafić koji je i pokrenuo cijelu priču oko dovršetka ovog puta u saradnji sa Galibom Softićem predsjednikom MZ Prnjavor te vijećnikom kazao je da će on, odnosno Općina Kalesija tužiti Željeznice FBiH što ovo nije adekvatno uređeno i što se godinama “varaju” mještani ovog naselja.

O bitnosti ovog puta govorio je i predsjednik Vijeća MZ Prnjavor Galib Softić.

“Ja sam predsjednik MZ od kako je Tito umro. Dosta je ljudi prošlo kroz ovu općinu, ali niej niko to rješio. Novi načelnik Sead Džafić je to uzeo da završi, moramo biti iskreni. Treba reći da se do sada niko nije potrudio da to pokrene. Dosta sam puta pričao sa čelnim ljudima u Željeznicama FBiH, ali pomaka nije bilo”, rekao je Softić.

Softić je mišljenja da se to moglo rješiti davno, ali nije bilo nekoga da to pokrene. Nadam se da će novi načelnik to rješiti i to će znati da cijene mještani Prnjavora kojima će put najviše koristiti.

Naime, put prolazi pored Gradske dvorane i urađen je do riječice Dubnica gdje je i urađen most, no do spajanja sa putem Prnjavora ostalo je još oko 150 metara kako bi mještani ovih naselja nesmetano mogli do svojih njiva.

Načelnik Džafić se nada da će vlasnici ovih parcela imati razumijevanja i znati cijeniti značaj ovog puta kako bi se to što prije rješilo i kako bi put, ali i most nakon 30 godina mogao biti u funkciji.

 

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE