Kalesija 25°

Da li će država opet izdati preko stotinu visokoobrazovanih osoba koje rade u kladionicama?

Privatne kladionice već mjesecima su „trnu u oku“ mnogim političarima u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih su mišljenja da previše zarađuju, a da od te dobiti lokalne zajednice nemaju baš puno koristi, pa su odlučili da se obračunaju sa njima povećanjem Komunalnih taksi.

klad

Samo u Zenici gradonačelnik Fuad Kasumović takse je podigao na 50.000 KM, što će najvjerovatnije rezultirati zatvaranjem 26 poslovnica Premier sportske kladionice u ovom gradu, a preko stotinu osoba će morati na Biro. Ispaštat će i iznajmljivači poslovnih prostora, firme koje snabdijevaju priređivače igara na sreću, pa će Kasumović umjesto punjenja budžeta imati pad u gradskoj kasi, te rast broja nezaposlenih osoba.

U Kalesiji taksa je povećana na 5.000 KM tako da bi i u našoj općini moglo doći do zatvaranja sedam poslovnica, a dvanaest osoba će ostati na ulici. Slično bi moglo se desiti i u Lukavcu gdje najavljeno povećanje Komunalne takse koje bi ugrozilo poslovanje osam Premier kladionica u ovoj općini.

No, Odluke Gradskih i Općinskih vijeća su jedno, a Odluke Ustavnog suda FBiH nešto sasvim drugo. Naime, u Travniku su Komunalne takse već „pale“, pa sada se očekuje da se to desi i u drugim gradovima u BiH gdje je izvršeno povećanje taksi.

Postavlja se pitanje, da li će Općinske i Gradske vlasti u Zenici čekati na Odluku suda koja bi Fuada Kasumovića kao i druge mogla „koštati“ milione maraka odštete, ili će razum proraditi te će se sačuvati oko 150 radnih mjesta u ovim općinama povlačenjem spornih Odluka.

Kako NEON Televizija saznaje samo Premier sportska kladionica u BiH zapošljava oko 1.200 djevojaka, od čega je njih 130 sa diplomom fakulteta, dok većina ima diplomu gimnazije, medicinske, mašinske i druge obrazovne ustanove gdje su nizale odlične uspjehe, ali zbog nepodobnosti nisu mogle naći posao na „državnim jaslama“.

Ukoliko ne prevlada razum nad inatom, mnoge porodice će ostati bez sigurnih primanja, ali također i Općine bez hiljada maraka odštete, ali nakon presuda Ustavnog suda.

Ramo Abidović

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  CLOSE
  CLOSE