Kalesija 15°

Čudo u Njemačkoj: Preživjela beba rođena sa samo 460 grama


Jedna Njemica rodila je kćerku samo poslije 21 sedmice i pet dana trudnoće, koja je postala rekorderka, jer je postala najranije rođena beba u svijetu koja je preživjela, piše današnji “Bild”.
Kada je Frida rođena – 7. novembra prošle godine – bila je dugačka 28 centimetara i teška samo 460 grama.

Pet mjeseci kasnije, ona je konačno u punoj formi i veličini tako da kroz nekoliko dana može da napusti kliniku u gradu Fuldi na zapadu Njemačke, pošto sada teži 3,5 kilograma i dugačka je 50 centimetara, piše njemački visokotiražni list.

Njen brat blizanac Kilijan nije uspio da preživi, preminuo je peti dana po rođenju. Direktor pedijatrijske klinike Rejnald Rep, nije bio danas dostupan za agenciju AFP koja je pokušala da s njim stupi u kontakt, a dežurni doktor je kazao da za sada ne postoji ništa što bi moglo da ugrozi Fridu i da će se ona “razvijati normalno kao i svako drugo dijete”.

Rep je za današnji “Bild” rekao da je činjenica da je Frida uopšte preživjela “pravo čudo” jer, generalno, bebe rođene prije 22. sedmice nemaju nikakve šanse zbog nedovoljno razvijenih pluća, srca i mozga.

“Frida je bila smještena u potpuno sterilno okruženje, bila je na aparatima za disanje i hranjena je kroz pupak”, rekao je on za “Bild”.

Svaka beba rođena prije osmog meseca smatra se prijevremeno rođenom, a i bebe rođene prije 32. sedmice smatraju se visoko ugroženom u razvoju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  CLOSE
  CLOSE