Kalesija

Čovjek koji je zaustavio Musu dobro ga poznaje: Znam šta ga frustrira, htio sam mu zagorčati život

Košarkaši Francuske u ponedjeljak navečer su u 2. kolu kvalifikacija za Eurobasket savladali Bosnu i Hercegovinu u tuzlanskom Mejdanu sa 74:64, a ključnu ulogu odigrao je Andrew Albicy.
Albicy je bio zadužen za čuvanje glavne zvijezde našeg nacionalnog tima Džanana Muse, a uspio je u svojoj namjeri.
Okončao je Musa meč sa 15 poena, ali za taj učinak mu je pored Albicyja trebalo čak 13 šuteva, a uz sve je izgubio 6 lopti i imao najlošiji indeks korisnosti od svih košarkaša BiH (-14).

Musa i Albicy vodili bitku na parketu (Foto: A. K./Klix.ba)

Albicy je nakon utakmice rekao da dobro poznaje Musu iz španske lige, pošto on tamo brani boje Gran Canarije, pa je tako znao i šta frustrira Musu i kako igrati odbranu protiv njega.

“Znali smo da nas čeka teška utakmica. Bosna i Hercegovina je ekipa netipičnog profila s pet visokih igrača od 2 metra. Bili smo spremni, dobro smo ih skautirali. Znali smo da moramo zaustaviti Džanana Musu, on je najbolji strijelac, onaj koji stvara puno toga pogotovo u odsustvu Johna Robersona i Jusufa Nurkića. Bilo je trenutaka kada smo se malo uplašili sami sebe, ali to su stvari koje bi nam također trebale pomoći da učimo i idemo naprijed, pogotovo u ovakvim neprijateljskim atmosferama. Ovdje nije lako igrati, ali mi smo odradili posao”, rekao je Albicy, prenosi L'equipe.

Nastavio je potom govoriti o duelima s Musom.

“Htjeli smo mu zagorčati život. Igram protiv njega u Španiji, poznajem ga i znam da kada ga spriječimo da postigne koš, on postaje frustriran. Morali smo ga maksimalno ograničiti. Promašio je dosta slobodnih bacanja, a onda ide razgovarati s navijačima, sa sucima… To je upravo ono što smo htjeli”, istakao je Albicy.

Reprezentacija BiH nakon prva dva kola kvalifikacija ima pobjedu i poraz, a borbu za Eurobasket nastavit će tek u novembru.

Prvo ćemo 21. novembra gostovati susjednoj Hrvatskoj, dok ćemo tri dana kasnije odigrati i domaći susret protiv istog rivala.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 4. 2024.)

  Na hadž ove godine iz Kalesije ide 46 osoba

  Druženjem mladih sa kalesijskim književnicima obilježen Svjetski da …

  CLOSE
  CLOSE