Kalesija 11°

CIK BiH kaznio Enesa Mujića i Mirzetu Hadžić-Suljkić

Centralna izborna komisija BiH razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa donijela je odluku kojom se bivšem premijeru TK-a Enesu Mujiću izriče sankcija za nepodobonost kandidovanja za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, a u ovom slučaju od 31. decembra 2009. godine i novčana kazna u iznosu od 1.000 KM.

Naime, CIK BIH je utvrdio da je Enes Mujić, dok je obavljao funkciju premijera Tuzlanskog kantona istovremeno, u periodu od 06.novembra 2008. godine do 10.februara 2011. godine obavljao i funkciju člana Skupštine privatnog preduzeća „Helios” d.d. Banovići, koje je u 2009. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti. Time je Mujić počinio zabranjene aktivnosti iz člana 6. stav (2) Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa su mu na osnovu navedenih zakonskih propisa, primjenom člana 16. stav (1) navedenog zakona, izričene navedene sankcije.

Kažnjena i bivša ministrica Mirzeta Hadžić-Suljkić

CIK BiH razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa donijela odluka kojom se i bivša ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a Mirzeta Hadžić-Suljkić sankcioniše sa nepodobnost kandidovanja za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne vlasti ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, u ovom slučaju od 31.decembra 2010. godine i novčanom kaznom u iznosu od 7.000 KM.

Utvrđeno je da Mirzeta Hadžić-Suljkić, u periodu od 06. novembra 2008. godine do 10.februara 2011. godine, dok je obavljala funkciju nositeljice izvršne funkcije, tj. ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona, njen bliski srodnik, suprug, istovremeno je obavljao funkciju člana Nadzornog odbora i funkciju člana Skupštine preduzeća d.d. „Gradski i prigradski saobraćaj” Tuzla, koje je u 2008., 2009. i u 2010. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000,00 KM godišnje, sa organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti. Time je Hadžić-Suljkić počinila povrede odredaba iz člana 6. stav (2) a u vezi sa članom 9. Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa su joj na osnovu navedenih zakonskih propisa izrečene navedene sankcije.

Izvor: Tip.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE