Kalesija 23°

Centralna manifestacija povodom Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja TK održana u Kalesiji

U Tuzlanskom kantonu 12.juni je posvećen dobitnicima najvišiih ratnih priznanja. Centralna manifestacija povodom pomenutog datuma održana je u Kalesiji. Obilježavanje je počelo historijskim časom upriličenim na platou ispod Visa. Čas je održao Muhamed Avdić, ratni komandant.

Povodom Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja TK u sali “Alija Izetbegović” održana je i Svečana akademija. Prisutnima se u ime domaćina obratio Mustafa Mulaomerović. Također, obratio se i Edin Hadžimuhamedović predsjednik predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja TK i Aljo Bošnjaković predsjednik Saveza Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH koji su istakali značaj obilježavanja pomenutog datuma te istakli da je ovaj dan za slavlje i odavanje priznanja najhrabrijim sinovima.

Na danas upriličenoj Svečanoj akademiji istaknuta je i činjenica da je Kalesija prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini, a savjetnik općinskog načelnika Alija Džafić prisjetio se još nekoliko bitnih datuma.

“Izuzetna je čast danas stajati ispred vas i svjedočiti njegovonju kulture sjećanja na tekovine narodno-oslobodilačkog rata, na jednu čistu borbu bez ijedne mrlje. Kalesija je barem jedan od primjera takve borbe. Nakon samo 12 sana oslobodili smo se od agresora na jedan junački način. Zahvaljujem se organizatorima koji su prepoznali da je Kalesija mjesto gdje treba da bude centralno oblilježavanje Dana dobitnika najvećih ratnih priznanja TK.” između ostalog kazao je Džafić.

Povodom obilježavanja 12.juna – Dana Dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona raspisao je Konkurs za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Tema literarnog rada je ”Heroji zlatni bosanski”. Danas su proglašeni pobjednici. Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola osvojila je Alema Musić JU Gimnazija Živinice,a u kategoriji osnovnih škola prvo mjesti pripalo je Džanumi Ikanović iz Teočaka. Prvonagrađeni radovi pročitani su danas.

Učešće u programu obilježavanja 12. juna uzeli su i učenici OŠ Kalesija, članovi GKUD Halisije, te akademski glumac Nermin Hodžić.

Prije akademije predstavnici Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja TK, pripadnici Oružanih snaga BiH, delegacija Vlade TK , Koordinacija boračkih Udruženja TK, načelnik općine Kalesija sa saradnicima, predstavnici Općine Sapna te predstavnici drugih udruženja i saveza položili su cvijeće na centralno spomen obilježje.

Podsjećanja radi,u povodu 12. juna jučer su delegacije obišle mezarja heroja oslobodilačkog rata u Dubravama Gornjim, Hemlijašima i Sniježnici.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Treće druženje dijaspore i mještana u kalesijskom naselju Brda

U Srebrenici će se održati prvi festival svjetskog filma Silver Fram …

UM “Trik”: U četvrtak kviz o rodnoj ravnopravnosti

Malonogometni turnir Karovine 2024

Rezultati akcije „Lijevak“: Vozači pijani, bez pojasa, koriste mo …

CLOSE
CLOSE