03.feb.2012
Ljudi koji redovno piju mlijeko i jedu mliječne proizvode poput jogurta, sira i sladoleda imaju bolje pamćenje.
Mozak ljudi koji jedu pet do šest mliječnih obroka nedjeljno radi brže i bolje, a rizik od senilnosti u starijoj dobi je drastično manja, zaključili su naučnici sa Univerzitetu Mejn. U istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika od 23. do 98. godina. Prema nekim istraživanjima, ljudi koji su rijetko jeli mliječne proizvode imali su i do pet puta gore rezultate. Dobrobiti mliječnih proizvoda za mozak su očigledne, a nema ništa boljeg od toga da se dan započne čašom niskomasnog mlijeka, kažu naučnici. Oni veruju da je magnezijum ključan sastojak mliječnih proizvoda i da štiti moždane ćelije od odumiranja, te da umjereno konzumiranje istih čuva srce od bolesti i krvni pritisak drži na uravnoteženom nivou.