Kalesija 25°

Briljantnu pobjedu Komšića i SDP-a Lagumdžija “pretvorio” u haos i najveću krizu u državi!

Stav Fahrudina Radončića da je sasvim logičan i pragmatičan uslov SBB-a za ulazak u vlast – rekonstrukcija vlasti na svim nivoima, dodatni je teret za Zlatka Lagumdžiju. To bi značilo da je neminovna rekonstrukcija Federalne vlade o čemu Lagumdžija nerado govori.

No, nije samo Radončić zainteresiran za ulazak u federalnu Vladu u kojoj SDP i privjesci sami “žare i pale”. Već godinu ipo dana njenu rekonstrukciju želi i Dragan Čović koji s pravom aktuelnu Vladu smatra nelegalnom i nelegitimnom, i nadasve nesposobnom.

Razgovor delegacija SDP-a i SBB-a zakazan za danas u 11 sati u Sarajevu neće biti ključni za formiranje neke nove vlasti.

Ključni razgovor biće onaj između Lagumdžije i Čovića. Ukoliko HDZ ne dobije čvrstu garanciju od Lagumdžije da će ući u vlast na federalnom nivou – Vjekoslav Bevanda nema razlog činiti uslugu Lagumdžiji i pokrenuti proceduru razriješenja ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH.

Ostaje da se vidi je li Lagumdžija spreman zbog svojih inata, uz SDA izbaciti i omiljene Lijanoviće, kao i HSP.

U takvoj rekonstrukciji, gdje ulaze Čović i Radončić, nema mjesta za mnoge nesposobne ministre, a vrlo vjerovatno ni za Premijera Nikšića.

Ukoliko Lagumdžija to ne uradi, ostaje sam sa jakim Dodikom i bez ijednog saveznika iz SBB-a, oba HDZ-a i podrške iz SDA, koja ničim nije zaslužila ovakvo bezobrazno ponašanje vrha SDP-a. Čak štoviše, vrh SDP-a u svojim redovima ima sve manje i manje pristalica ove pogubne politike.

Sve i da hoće, ostaje pitanje da li može Lagumdzija formalno izbaciti SDA iz vlasti , te koliko će mjeseci trajati ova teška kriza. U svakom slučaju, briljantnu pobjedu Željke Komšića i SDP-a, pretvorio je u najteži haos u državi nakon Dejtona.

(VIJESTI.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  CLOSE
  CLOSE