08.aug.2019
Bogata, sočna i slatka, prava kalorijska bomba kojoj je teško odoljeti zove se baklava. Ako ste se zaželjeli prave tradicionalne baklave, pažljivo slijedite korake napisane u receptu i ispecite baklavu za pamćenje.
Sastojci:
1 kg gotovih kora za baklavu (jufki)
Za nadjev:
900 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
150 g šećera
250 g maslaca
100 ml ulja
Za preljev:
1 kg šećera
1 limun
voda
Priprema:
1.Najprije napravite preljev (agdu): uspite šećer u lonac, prelijte vodom tako da voda bude dva prsta iznad šećera pa kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri. Sirup ne treba biti jako gust. U kuhani sirup dodajte na kolutove narezan limun. Ostavite preljev da odstoji i da se potpuno ohladi.
2.Iskrojite kore po mjerama pleha u kojem ćete peći baklavu. Orahe sameljite i pomiješajte ih sa šećerom, a dio oraha naveden u sastojcima nasjeckajte nožem.
3.Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mu ulje i izmiješajte.
4.Složite prve tri kore u pleh, na njih istresite svu količinu sjeckanih oraha. Preko njih stavite dvije kore, premažite ih toplim otopljenim maslacem i uljem pa pospite orasima (možete orasima posipati i svaku koru). Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite baklavu tako da je prekrijete s tri kore, od kojih dvije premažite otopljenim maslacem i uljem, dok posljednju ostavite suhom.
5.Prije rezanja dlanovima dobro poravnajte i pristinite baklavu pa je oštrim nožem narežite u formu romba.
6.Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C i pecite 10 minuta, potom smanjite temperaturu pećnice na 150 °C i pecite narednih 45 minuta. U slučaju da vam baklava prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom.
7.Pečenu baklavu izvadite iz pećnice i vruću je zalijte hladnim preljevom. Preko baklave stavite papir za pečenje pa je oko 10 minuta pritisnite plehom kako bi se kore izravnale. Složite po površini kriške limuna iz preljeva i pustite da se hladi.
8.Baklava je najbolja kad na hladnom mjestu odstoji jedan do dva dana.