23.jul.2019
Sastojci:
½ kg. jufke;
4 jajeta;
1 šolja šećera;
1 šolja ulja;
1 šolja pavlake;
200 gr. kokosovog brašna;
1 prašak za pecivo.
Priprema:
Sjediniti sve sastojke i filom filovati baklavu. Treba se mazati svaka jufka, osim prve i zadnje dvije. Kada je baklava gotova, isjeći je na željene komade i peći 40tak minuta na 200°C. Nakon toga zaliti zaljevom i ostaviti da se ohladi.
ORAH BAKLAVA
Sastojci:
1 kg. jufke;
700 gr. mljevenih oraha;
300 gr. sjeckanih oraha;
200/300 gr. mrvica/tirita;
3 kašike šećera.
Priprema:
Sve sastojke sjediniti, filovati svaku drugu jufku, isjeći na baklave i peći 40tak minuta na 250°C a nakon toga postepeno smanjivati temperaturu dok se baklava ne ispeče. Kada je pečena, preliti je zaljevom i ostaviti da se ohladi.
MRVICE/TIRIT:
1 jaje;
2 kašike ulja;
300 gr. brašna.
Jaje umutiti s uljem i tu smjesnu postepeno, kap po kap, dodavati brašnu koje u međuvremenu miješate. Nakon toga rukama izmrviti brašno na sitne mrvice i malo osušiti.
ZALJEV
1 kg. šećera;
1,5 l. vode;
1 vanilin šećer;
par kriški limuna.
Sve sastojke sjediniti i skuhati.
Izvor: akos.ba