Kalesija 22°

BKC: Danom bijelih traka, 31. maja, sjetit ćemo se svih žrtava u Prijedoru

I ove godine, 31. maja, u Kalesiji će se obilježiti Dan bijelih traka, dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Tog dana tadašnje srpske vlasti u Prijedoru naredile su nesrpskom stanovništvu da na rukav svežu bijele trake, a na kuće izvjese bijele plahte – kako bi ih se prepoznavalo. Takav fašistički potez bio je samo uvertira u masovni zločin koji će se dogoditi u Prijedoru i okolini. I dogodio se, nedugo zatim.

Protokol obilježavanja Dana bijelih traka u Kalesiji počinje u 14:00 sati otvaranjem izložbe slika “Quernica – Gaza” u galeriji kalesijskog BKC-a. Riječ je o slikama grupe slikara sa područja Tuzlanskog kantona, koji su u saradnji sa Udruženjem Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini i JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija pripremili ove slike u znak podrške narodu Palestine i Gaze.

Nakon otvaranje izložbe, u 14:30 sati predviđena je mrna šetnja centrom Kalesije (BKC – kružni tok – Centralno spomen-obilježje) s bijelim trakama oko rukava. Obilježavanje bi se okončalo polaganjem cvijeća I učenjem Fatihe ispred Centralnog spomen-obilježja u Kalesiji.

Organizatori pozivaju sve građane i članove svih udruženja građana da u petak, 31. maja, na balkonima i prozorima svojih kuća i stanova istaknu bijele čaršafe, plahte ili peskier, kako bi i na taj način pokazali da se solidarišu sa žrtvama i pokazali srpskim zločincima da zločin nije zaboravljen.

Također, organizatori pozivaju građane Kalesije da u petak, na poslu, na ulici, ili bilo gdje da se nalaze, u znak solidarnosti sa žrtvama genocida, stave bijele trake oko rukava.

Tokom rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi, od toga 102 djece mlađe od 18 godina.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE