Kalesija

BK Kalesija: Uspješno realizovan projekat “Prijateljstvom do zelene zajednice”

U subotu je Zvornik bio domaćin eko akcije koju su realizovali članovi Biciklističkog kluba Kalesija, Udruženja mladih „Trik“ Kalesija u partnerstvu sa mladim iz Zvornika u okviru projekta “Prijateljstvom do zelene zajednice”.

Eko akcija je okupila mlade aktiviste i ljubitelje prirode iz Zvornika i Kalesija čime su pokazali svoju predanost očuvanju prirode i stvaranju čistijeg i zdravijeg okruženja. Nakon uvodnog edukativnog segmenta, učesnici su zajedno pristupili čišćenju otpada na Tvrđavi Kula grad i gradskoj obali rijeke Drine posadili sadnice topole.

U proteklih pet mjeseci, koliko se realizuje pomenuti projekat, cilj je bio motivisati mlađe generacije da se uključe u aktivnosti lokalne zajednice. Mladi su pokazali zavidan nivo interesovanja u svim aktivnostima i društvenim sferama, posebno u jačanju prijateljskih i partnerskih veza između dva bh. entiteta.

Septembar i oktobar 2023. godine su obilježile interaktivne radionice održane u Kalesiji i Zvorniku, gdje se sa mladima razgovaralo o važnosti biciklizma kao ekološki prihvatljivom načinu transporta, koji će kao takav doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanju prirode.

Vrhunac projekta biće zajednička biciklistička vožnja “Kalesija – Zvornik-Kalesija” a okupiće ljubitelje biciklizma svih uzrasta. Ova vožnja nije samo prilika za rekreaciju, već i za promociju ekoloških vrijednosti, prijateljstva i jačanje veza između Kalesije i Zvornika a posebno potrebu za očuvanjem prirode za buduće generacije.

Vožnja će se održati u nedjelju, 03.03.2024. godine od 10.00 sati ispred zgrade Općine Kalesija. Start je planiran u 11.00 sati. Iz BK Kalesija kažu da se zainteresovani trebaju prijaviti učešća porukom na facebook ili instagram profilu ovog kluba a obavezno je i 𝐧𝐨𝐬̌𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐳𝐚𝐬̌𝐭𝐢𝐭𝐧𝐞 𝐨𝐩𝐫𝐞𝐦𝐞 (𝐤𝐚𝐜𝐢𝐠𝐚, 𝐧𝐚𝐨𝐜̌𝐚𝐥𝐞 𝐢 𝐫𝐮𝐤𝐚𝐯𝐢𝐜𝐞) 𝐢 𝐩𝐨𝐬̌𝐭𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐬𝐚𝐨𝐛𝐫𝐚𝐜́𝐚𝐣𝐧𝐢𝐡 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐥𝐚 𝐢 𝐮𝐩𝐮𝐭𝐚 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐨𝐫𝐚.

Aktivnosti BK Kalesija su podržane kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (NDICI), a zajedno provode EU, Ujedinjene nacije, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Europe.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 4. 2024.)

  Na hadž ove godine iz Kalesije ide 46 osoba

  Druženjem mladih sa kalesijskim književnicima obilježen Svjetski da …

  CLOSE
  CLOSE