Kalesija 14°

Biljni i životinjski svijet u BiH najbogatiji u Evropi

Međunarodni dan biološke raznovrsnosti, odnosno biodiverziteta, obilježava se u subotu, 22. maja, s ciljem da se javnost podsjeti na ugroženost raznolikosti živog svijeta na planeti i značaj njenog očuvanja, kazao je Milan Mataruga, profesor sa Šumarskog fakulteta u Banjaluci.

Ističe da je biodiverzitet raznovrsnost svih živih bića na planeti Zemlji.

“Upravo ta raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, sadržana u mnogobrojnim eko-sistemima, vrstama i genima, danas obezbjeđuje hranu i vodu, kao i sve druge prirodne resurse od esencijalnog značaja za život. On je temelj na kome gradimo život, često ne prepoznajući njegov značaj i važnost”, ističe Mataruga.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina svjedoci smo sve intenzivnijeg izumiranja različitih biljnih i životinjskih vrsta, što se uglavnom direktno ili indirektno pripisuje djelovanju čovjeka.

“Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), danas je na Zemlji ugroženo 116.000 vrsta, dok je 31.000 vrsta pred izumiranjem. Negativan uticaj na biodiverzitet može dovesti do toga da milioni ljudi u budućnosti budu suočeni sa nestašicom hrane i vode za piće”, kazao je Mataruga.

Što se tiče biodiverziteta u BiH, može se okarakterisati kao područje sa najvišim stepenom biološke raznolikosti u Evropi.

“Na ovom području do danas je opisano više od 5.000 taksona, što ističe bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, čime se ne mogu pohvaliti ni države koje su površinom mnogo veće. U isto vrijeme zbog nedovoljne istraženosti mi još nemamo pouzdane i tačne podatke o brojnosti pojedinih grupa organizama, te se može očekivati da bi ovaj broj mogao biti i značajno veći”, pojašnjava Mataruga.

Ističe da se procjenjuje da se oko 30 odsto endemične flore Balkana, oko 1.800 vrsta, nalazi upravo na području BiH.

“Najnovija istraživanja genetičkog diverziteta drvenastih vrsta npr. bukve, hrasta kitnjaka, koja su objavljena u visokorangiranim međunarodnim naučnim časopisima, prepoznaju i ističu superiornost i genetički potencijal naših populacija kao jedinstven u Evropi”, pojašnjava Mataruga i ističe da je diverzitet i njegov dalji opstanak prirodno bogatstvo kojim raspolažemo, upravljamo i za njega smo odgovorni. Što se tiče aktivnosti koje treba da preduzmemo da sačuvamo biodiverzitet, Mataruga ističe da je ostvaren značajan napredak u izdvajanju zaštićenih područja u Republici Srpskoj.

Kako kaže, samo zajedničkim snagama možemo postići efikasniju zaštitu biodiverziteta kod nas.

“Svi mi donosimo odluke o načinu življenja kojim direktno ili indirektno utičemo na stanje prirode. Ovdje prevashodno mislim na racionalnu potrošnju prirodnih resursa, hrane, vode, drveta, energije, način odlaganja otpada te direktne aktivnosti tokom boravka u prirodi”, pojasnio je Mataruga.

Zaključuje da imamo sreću i mogućnost da na ovim prostorima uživamo u jedinstvenim prirodnim ljepotama.

Izvor: Nezavisne novine/Foto: Anadolija)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Alfa Lux”: Oglas za posao

Putevi u BiH: Jutros se saobraća po mokrom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (13. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (13. 6. 2024.)

Usvojena Informacija o stanju sigurnosti na području TK

CLOSE
CLOSE