Kalesija

BiH pred bankrotom zbog političke situacije


Međunarodna agencija “Moody's Investor Service” snizila je ocjenu kreditnog rejtinga BiH iz “stabilnog” u “krajnje negativno”.

Ekonomisti u BiH upozoravaju da je ovo veoma važno upozorenje koje bi političari trebali krajnje ozbiljno shvatiti.

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić pojašnjava da je agencija “Moody's” promijenila ocjenu rizika u krajnje negativno, koje je neizvjesno sa stanovišta daljnjeg političkog i ekonomskog razvoja zemlje.

Agencija je, također, iznijela dramatično upozorenje da postoji opasnost ozbiljnog zastoja procesa EU integracija, pa čak “da može doći i do dezintegracije zemlje.”

”Kao najvažniji razlog navodi se politička kriza kako u FBiH tako i na državnom nivou. Izvještaj je krajnje negativan i dodatno će otežati izlazak BiH iz krize”, rekao je Hurtić i dodao da je na ovaj način poslat loš signal stranim investitorima.

Ističe da je moguće očekivati da bankarski sektor nastavi s rastom kamatnih stopa, da se može očekivati da će se ekonomska situacija i dalje zaoštriti te da će se trend gubitka radnih mjesta nastaviti.

”Ovo je veliki šamar svim onim političarima koji su doveli zemlju u ovakvo stanje kao i svim biračima koji su glasali za njih, posebno u RS. Ljudi nisu glasali za gubitak radnih mjesta, nego za stvaranje novih. Pored privrede, veliki gubitnik mogli bi biti penzioneri i socijalne kategorije, jer će prolongiranje ekonomske krize najviše pogoditi njih”, rekao je Hurtić za Avaz.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE