Kalesija 16°

BiH pokradeno tri milijarde dolara: Najveći “neprijatelj” bosanskih piramida je turizam u Egiptu!?

Padom režima Hosnija Mubaraka u Egiptu, na površinu izlaze mnogobrojne afere korumpiranih državnih službenika. Pojedini ministri su tokom decenija vladavine uspjeli sebi priskrbiti milijarde dolara.
Među najbogatijim je svakako i dr. Zahi Hawass, koji već decenijama suvereno vlada Vrhovnim savjetom za antikvitete.

Iako je po slovu zakona morao prije tri godine ići u penziju, uspijevao je, zahvaljujući prijateljstvu sa suprugom Hosnija Mubaraka Suzanom, da izdejstvuje ostanak na najmoćnijoj svjetskoj poziciji u oblasti arheologije. Napokon, lani je uspio dobiti imenovanje za državnog ministra za antikvitete, a time i doživotnu poziciju. Barem se on tako nadao.

Piše: Semir Osmanagić

Sa revolucijom u Egiptu više se nije moglo sakriti 1.600 dokumenata koji dokazuju da je dr. Zahi Hawass otuđivao dragocjene artifakte, falsifikovao historijske nalaze (čineći ih mlađim nego što jesu, jer se nisu uklapali u službenu historiju), otpuštao arheologe, egiptologe, vodiče i državne službenike, koji su glasno govorili o korupciji njegovog ureda.

Dr. Hawass je prepoznatljivo lice sa vodećih svjetskih naučnih programa: National Geographica, History Channela, Discoveryja, BBC-ja. Već decenijama o novim otkrićima u Egiptu govori samo i isključivo Zahi Hawass, kao da stvarni autori nisu ekipe istraživača iz Poljske, Mađarske, Njemačke, Velike Britanije, Italije, SAD-a ili Japana. Već decenijama se nijedan dokumentarni film o egipatskim piramidama ili hramovima ne može snimiti bez saglasnosti Hawassa i finansijskih naknada koje mu idu.

Kako bi osigurao svoju poziciju neprikosnovenog vladara u oblasti egiptologije, nauke o piramidama i arheologije, pokušao je zaštititi ime “piramida” kao unikatni egipatski proizvod (!?)

Sve one koji su imali drugačije ideje u pogledu starosti, graditelja i svrhe piramida (Hancock, Davidovits, Bouval, Dunn, Schoch i mnogi drugi stručnjaci) nazivao je pogrdnim imenima i nije im dozvoljavao istraživanja i analize uzoraka. Ako bi istraživanja modernim instrumentima (Japanaca, Njemaca i Amerikanaca) pokazivala da piramide pokazuju energetske anomalije te da piramide nisu grobnice, to je bio kraj za te istraživače i njihov boravak u Egiptu.

I, onda, kada je mislio da je sve pod njegovom kontrolom, dolazi do serije otkrića piramida širom svijeta: 250 piramida u Kini, stotine piramida u Peruu, stotine novih piramida Maja u Centralnoj Americi, deseci piramida na Kanarima i Mauricijusu. Padaju u vodu pogrešna razmišljanja da su piramide nastale kao plod lokalnih scenarija. Piramide su bile svjetski koncept.

Najveći šok došao je iz male BiH: otkriće prvih evropskih piramida, najvećih na svijetu i ujedno najstarijih na svijetu! Pažljivo njegovana floskula o starom Egiptu kao najvažnijem civilizacijskom središtu i jedinoj domovini piramida, zauvijek nestaje.

Pogledajmo šta je sve činio da zaustavi naučni progres.

2005.

U oktobru 2005. objavljujem svijetu da sam pronašao piramide u Visokom. U intervju BBC-ju govorim o mogućnosti da su starije od svih poznatih piramida. Odmah iza mene u programu je dr. Zahi Hawass. Nesigurnim glasom govori da je “moguće da se otkriju nove piramide, ali sumnja da su starije od egipatskih”.

2006.

U aprilu 2006. otpočinju arheološka iskopavanja na Bosanskoj piramidi Sunca nakon što je Fondacija dobila sve potrebne dozvole, nabavila opremu i alat, izvršila odgovarajuća satelitska, termalna, radarska i topografska snimanja. Grupa bh. historičara, arheologa i geologa se protivi istraživanju i pišu peticiju za zaustavljanje projekta. Vlada Federacije BiH odbacuje peticiju nakon što je tadašnji premijer Ahmed Hadžipašić sa saradnicima posjetio arheološke lokacije i uvjerio se u njihov vještački karakter.

Stručnjaci iz BiH se zatim povezuju sa Evropskom arheološkom asocijacijom iz Londona tražeći njihovu pomoć u zaustavljanju istraživanja u Visokom. Predsjednik Asocijacije dr. Anthony Harding objavljuje niz intervjua i novu peticiju u kojima nizom neistina pokušava zaustaviti projekt.

Ujedno, traže od svih nacionalnih arheoloških organizacija u Evropi da bojkotuju projekt i otvoreno prijete svim arheolozima koji se anagažuju u istraživanju u Visokom da više neće moći raditi u struci kada se vrate u svoje zemlje.

Pod pritiskom bojkota iz Evrope, Fondacija se obraća Vladi Egipta tražeći da ona pošalje tri stručnjaka. U Visoko, u maju 2006. na preporuku dr. Zahija Hawassa, dolazi iskusni geolog dr. Ali Barakat, koji nakon 42 dana istraživanja, na konferenciji za medije u Sarajevu, 23. juna 2006. objavljuje svoj pismeni izvještaj i tvrdnju da je Bosanska piramida Sunca napravljena ljudskom rukom (“man-made pyramid”).

Istoga dana, viši kustos Zemaljskog muzeja u Sarajeva, Zilka Vejzagić-Kujundžić, piše pismo dr. Zahiju Hawassu tražeći da on reaguje i demantuje dr. Barakata.

Dr. Zahi Hawass dva dana kasnije saziva trojni sastanak u Kairu: između Ministarstva turizma Vlade Egipta, Ministarstva kulture i njegovog Vrhovnog savjeta za antikvitete. Imaju samo jednu tačku dnevnog reda: “Uticaj otkrića bosanskih piramida na turizam u Egiptu”. S obzirom da su turizam i piramide glavni egipatski proizvod od kojeg godišnje zarađuju 15,5 milijardi dolara, bojazan da bi mogli izgubiti recimo 20 posto (ili više od tri milijarde dolara) zbog otkrića bosanskih piramida ih je zgrozila.

Nakon sjednice, 25. juna 2006. u 12 sati, Zahi Hawass saziva konferenciju za štampu na kojoj poručuje: “U Bosni ne postoje piramide, samo hrpa kamenja. Blokovi od 30 tona su prirodni. Barakat nije nikakav stručnjak za piramide, a Osmanagić halucinira”. Hawas piše pismo Zavodu za minerale Vlade Egipta u kojem radi dr. Barakat i od njegovog šefa traži da otpusti dr. Barakata.

Dio sarajevske, zagrebačke i beogradske javnosti likuje. Pojedini novinari, arheolozi, historičari, čak i književnici, mislili su da je ovo kraj projekta. Nisu ni bili svjesni da ih je njihov kompleks niže vrijednosti prevario. Projekt se tek zahuktavao.

Fondacija intenzivno nastavlja s radovima u kojima je uključeno 90 radnika i stotine volontera. Egipatska Vlada šalje drugog obećanog stručnjaka, egiptologinju Lamiju El Hadidi. Ona na Bosanskoj piramidi Mjeseca otkriva pravougaone strukture, vertikalne zidove, popločane terase. Uzbuđeno naziva dr. Hawassa i poziva ga da dođe u BiH. Od mene traži da mu pošaljem službeni poziv što sam i uradio. Međutim, Hawass ne dolazi. Ignoriše.

Otkrića se u Bosanskoj dolini piramida nastavljaju. Hawass u Visoko šalje svog najpovjerljivijeg čovjeka i ličnog prijatelja: dr. Mohameda Ibrahima Alija, egiptologa sa Ein Shams univerziteta iz Kaira. Tokom svoje osmodnevne posjete, dr Ibrahim Ali ne može skriti oduševljenje viđenim i tvrdi da je očigledno da je ljudska ruka gradila ove strukture, a tek treba utvrditi da li su to piramide, hramovi ili nešto treće. Od Hawassa ponovo ni glasa, jer vijesti koje mu dolaze ne prijaju njegovom uhu.

2007.

Tokom 2007., u organizaciji ministra kulture Vlade Egipta, organizuju mi u Kairu predavanje o bosanskim piramidama. Na predavanju je krema egipatske nauke i arheologije: zamjenici ministra, pomoćnici, ambasadori, vodeći arheolozi i egiptolozi, dekani. Upadljivo je odsustvo dr. Zahija Hawassa.

U Visoko te godine dolaze egipatski stručnjaci: trostruki doktor arheologije i pronalazač četiri piramide u egipatskim pustinjama dr. Nabil Swelim, prodekan Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu Mona Fawad Ali, egiptolog dr. Soliman Hammed i geolog dr. Ali Barakat. Nakon obilaska svih lokacija više puta ovaj tim upućuje poruke bh. i svjetskoj javnosti da su ovdje otkrivene najveće piramide na svijetu. U regionu nastaje muk. Zatvorena su usta raznim Govedaricama, Imamovićima, Vejzagićkama, Lovrenovićima, Novakovićima, Vrapcima i drugima.

Te godine, ponovo posjećujem Kairo. U najvećem arapskom dnevniku Al Ahramu dogovaramo da nas redovno prate na svojim stranicama. Nakon moje posjete Kairu, vodeći novinar Al Ahrama Alaa Sabet, nakon konsultacija sa Zahijem Hawassom mijenja dogovoren plan i ne objavljuje niti jedan afirmativan članak.

2008.

Fondacija priprema Prvu međunarodnu naučnu konferenciju o Bosanskoj dolini piramida. Među 55 učesnika pozvan je i dr. Zahi Hawass. U ranoj fazi priprema ponuđeno mu je da vodi konferenciju. On sve mailove otvara, ali ne odgovara. Jedan mjesec prije održavanja konferencije, dr. Hawass objavljuje članak u Al Ahramu u kome vrlo grubo napada projekt i mene. Egipatska delegacija od 20 članova, koja se priprema da dođe u Sarajevo, dobija novu ulogu. Vodeći članovi delegacije, dekan Arheološkog fakulteta i egiptolog te ugledni geolog dobijaju ulogu da “miniraju” Konferenciju. Nekoliko članova delegacije koji su ranije uzimali uzorke sa piramida i imali radove o vještačkom karakteru blokova, vezivnog svojstva, svrsi podzemnih tunela i paraleli sa egipatskim podzemnim tunelima, moraju da mijenjaju svoje naučne radove i izbacuju sve ono što je bilo afirmativno za bosanske piramide. Sramno! Tokom konferencije oni koji su se drznuli da kažu da su u Bosni piramide (dr. Swelim, dr. Barakat) dobili su otvorene prijetnje tokom svojih izlaganja da će biti kažnjeni kada se vrate u Kairo.

U zimu te godine, na jednom prijemu u Kairu, sreli su se dugogodišnji poznanici, dr. Swelim i dr. Hawas. Swelim ga je pitao zašto nije želio da se uključi u Konferenciju. Hawas ga je ljutito upitao zašto on podržava projekt bosanskih piramida. Swelim mu je rekao da Hawas nema šta da priča o fenomenu bosanskih piramida kada o tome ne zna ništa niti je bio u Bosni, za razliku od njega. Hawas je bijesno rekao: “Znaš li ti sa kim pričaš? Znaš li ti ko sam ja? Ja sam Zahi Hawass!” Swelim je mirno odgovorio: “Drago mi je. Ja sam Nabil Swelim”. Hawass se okrenuo i poručio da je ovo bio njihov posljednji razgovor u životu.

2009.

U ime Fondacije sam potpisao ugovor o ekskluzivnom snimanju filma i serijala o bosanskim piramidama sa kanadsko-američkom producentskom kućom koja radi projekte za History Channel i Discovery. Nakon posjete direktorice Visokom, koja ju je impresionirala, sve je bilo spremno za veliki projekat. I oni su potpisali predugovor sa najvećim svjetskim emiterima naučno-popularnog materijala. Čekalo se samo na potvrdu od naučnog savjetnika ovih TV kuća. Odjednom, sve je stalo. Umjesto afirmacije projekta i države Bosne i Hercegovine u čitavom svijetu, došlo je do zatišja. Ne čudi, jer je ime naučnog savjetnika: Zahi Hawass.

2010.

Nakon nekoliko predavanja u Houstonskom ogranku ARE centra, organizatori su mi predložili da budem učesnik poznate konferencije u središtu ove organizacije u Virginia Beachu u jesen 2011. Organizatori konferencije ljubazno su me odbili. Razlog: ove godine među govornicima će biti dr. Zahi Hawass te ne žele da ga naljute mojim nastupom.

2011.

Sumirajući odnos Zahija Hawassa, kao jedne od vodećih svjetskih figura u arheologiji, prema projektu bosanskih piramida, primjećujem slijedeće:

– dr. Zahi Hawass nije bio u stanju da se izdigne iznad politikantske uloge koju je odigrao i da se ponaša kao pravi naučnik kome je stalo do progresa nauke,
– karijerizam većine ljudi oko njega je nadvladao naučni dignitet i građansku hrabrost

Upravo zbog silne želje da snagom svoje političke pozicije nametne i falsifikuje naučna dostignuća, bit će brzo zaboravljen. I to onoga momenta kada više ne bude imao političke funkcije.

Za to vrijeme, istinske vrijednosti, nastavljaju da žive.

24sata.info

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  CLOSE
  CLOSE