Kalesija 21°

BiH i Somalija jedine bez popisa stanovništva u ovoj godini !!!


Popis stanovništva u Crnoj Gori i Hrvatskoj počinje danas, a tokom godine biće održan i u ostalim zemljama širom svijeta, poslije čega će BiH i Somalija ostati jedine zemlje koje u ovoj godini neće popisati svoje stanovništvo.

Popis u regionu otvorit će Crnogorci i Hrvati, a na jesen će taj zahtijevan i važan posao obaviti Makedonija i Srbija, dok BiH neće popisati svoje stanovništvo jer nije usvojen Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Direktor “ISM” Dragiša Bjeloglav, koji je bio tim lider Evropske komisije za pripremu popisa u BiH, rekao je da je u BiH svoju ulogu odigrala politika i da zbog toga neće biti obavljen važan posao.

“BiH će biti u statističkom mraku. Ako država nema podatak o broju svojih stanovnika, a svi statistički parametri računaju se po glavi stanovnika neće moći ni da izračuna svoj tržišni potencijal i neće biti interesantna ni stranim investitorima”, rekao je Bjeloglav.

On je dodao da je izuzetno bitno da se u popis ne petljaju politički faktori koji bi doveli do grešaka nastalih pristrasnim popisivanjem.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE