Kalesija 19°

Bereket iftara kao bajrak snage podrinjskih Bošnjaka

iftar podrinje 1

U organizaciji Udruženje građana Srednje Podrinje i Medžlisa IZ Zvornik sinoć, četrnaeste ramazanske večeri, organizovan je nesvakidašnji iftar u džematu Đulići na kojemu je bilo prisutno oko 1500 postača sa područja cijelog Medžlisa. Pored uobičajenog ramazanskog bereketa koje nosi svako okupljanje postača, ovaj skup je imao i još jednu važnu dimenziju kao pokazatelj snage i volje bošnjačkih povratnika da na svome topraku na dostojanstven i lijep način demonstriraju svoj identitet i vjersku tradiciju. Pogotovo je to važno u ovim ramazanskim danima kad se ovdašnji Bošnjaci ponovo suočavaju sa sistemskom diskriminacijom po pitanju imenovanja vlastitog jezika.

iftar podrinje 2

Đulići su odabrani kao lokacija ovogodišnjeg iftara po želji organizatora i zbog posebne emocije koju ovo mjesto budi u srcima našeg naroda: sa ovoga mjesta prije 24 godine u smrt je odvedeno preko 700 nevinih ljudi.

U prediftarskom programu u džamiji džemata Đulići su nastupili učenici Behrambegove medrese u okviru projekta Autobus prijateljstva, a u organizovanju ifrata je pomagalo i oko 300 omladinaca sa područja zvorničkog medžlisa koji su u prethodnom periodu u nizu za zajednicu korisnih projekata pokazali da se organizovani vjerski i društveni život na podrinjskom tlu ima kome ostaviti u ruke.

iftar podrinje 3

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE