Kalesija 18°

Bakir Izetbegović uputio otvoreno pismo Miloradu Dodiku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS, povodom njegovih posljednjih medijskih istupa.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Gospodine Dodik,

u nedavnom intervjuu ruskom servisu Radija Slobodna Evropa ponovo ste na neprihvatljiv i uvredljiv način govorili o Bošnjacima i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Vaši stavovi, na kojima uporno insistirate, bazirani su na neutemeljenim i proizvoljnim tvrdnjama i ne doprinose atmosferi pomirenja, međusobnog uvažavanja i razvoja demokratskih odnosa u Bosni i Hercegovini.

Priče o referendumima, o neodrživosti BiH, nemogućnosti suživota, državi kao neuspjelom eksperimentu međunarodne zajednice kontinuirano truju javni prostor i unose zebnju među ljude u cijeloj zemlji.

Posljednje uvredljive izjave u kojima proizvoljno tvrdite da su se „Bošnjaci proglasili narodom 1993. godine“ i da „ne mogu izgraditi vlastiti identitet ako ne unište identitet drugih konstitutivnih naroda“ vrhunac su Vašeg neodgovornog javnog istupanja.

Bošnjaci imaju svoju višestoljetnu povijest, imaju svoj jezik bosanski, i svoju državu Bosnu i Hercegovinu koju baštine sa Srbima i Hrvatima, kao konstitutivnim i ravnopravnim narodima i građanima.

Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati, imaju pravo na svaku stopu Bosne i Hercegovine, a naročito u onim mjestima i dijelovima gdje su bili žrtve progona, nasilja i genocida. To pravo daje im njihova istorijska ukorijenjenost i garantuje Ustav BiH, a ne volja i hirovi prolaznih političkih lidera. Vaša retorika nije štetna samo za Bošnjake.

Umjesto da pomognete proces povratka prognanih Hrvata u RS, Vi ih svojim dnevnopolitički motiviranim dvosmislenim paternalizmom gurate u nepotrebnu i neostvarivu avanturu stvaranja trećeg entiteta.

Na koncu, pokušaj okretanja cijelog naroda protiv svojih sugrađana i zemlje u kojoj su rođeni, nanijet će najviše štete upravo bosanskohercegovačkim Srbima u čije ime istupate.

Rezultat istraživanja, na koje se pozivate, prema kojemu navodno 88 posto Srba ne želi da RS ostane u BiH na jednostran način može biti doveden i do 99 posto. Ali, to svima mora biti jasno, bilo kakav pokušaj ugrožavanja cjelovitosti zemlje naići će na otpor 100 posto patriota koji su u svakom trenutku spremni braniti Bosnu i Hercegovinu.

Nijedan narod, pa ni Srbi, nema pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorišući prava drugih naroda. Nikada Srebrenica, Bratunac, Kozarac, Brčko, Višegrad, Foča, Trebinje i sva ostala mjesta stradanja Bošnjaka neće biti van teritorije Bosne i Hercegovine.

Vaša isključiva politika dovela je Bosnu i Hercegovinu u jednu od najdubljih kriza od Dejtona do danas.

Reformski procesi su blokirani, zemlja zaostaje na evropskom putu za cijelim regionom, dizanjem međunacionalnih tenzija zaustavlja se proces pomirenja.

Ekonomsko-socijalne posljedice su također vidljive: obeshrabruju se i odbijaju strani investitori, gube se poslovi, nema novih radnih mjesta, siromaštvo je sve veće. Rezultat je rastuća apatija i osjećaj besperspektivnosti.

Zbog svega navedenog pozivam Vas da prestanete sa retorikom koja produžava agoniju cijele zemlje i koja može dovesti do novih sukoba sa nesagledivim posljedicama.

Upravo Vi, gospodine Dodik, snosit ćete istorijsku i svaku drugu odgovornost ukoliko dođe do konflikata koje svojim javnim istupima provocirate.

Pozivam Vas da svoju energiju na vrijeme usmjerite u konstruktivnom pravcu.

Narodi koji stotinama godina žive zajedno u Bosni i Hercegovini sigurno mogu izgraditi uspješno društvo i državu. BiH je bogata zemlja sa dovoljnim resursima za dostojanstven život i blagostanje četiri miliona njenih stanovnika.

U postdejtonskom vremenu napravljen je ogroman napredak u procesu pomirenja, obnove i izgradnje zemlje i institucija.

Uz mali napor političkih lidera Bosna i Hercegovina može ići naprijed, sustići susjede i uskoro postati ravnopravna, prosperitetna i kredibilna članica Evropske unije. Budite motor, a ne kočničar procesa koji nemaju alternativu.
(Dnevni avaz)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesijka Semina Mujanović briljirala na atletskom mitingu u Bijeljin …

  Najteži zločin pripadnika HVO-a nad Bošnjacima: Najmlađa žrtva je …

  Sport spaja ljude, nacije i generacije: Košarkaši ugostili ekipe iz …

  Putevi u BiH: Zabranjen saobraćaj za vozila preko 5 tona na granično …

  Servisne informacije iz Živinica (16. 4. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE