Kalesija

Asocijacija žena MIZ Kalesija: Obilježen Dan hidžaba

U nedjelju, 04.02.2024.godine u organizaciji Asocijacija žena MIZ Kalesija , u džematu Dubnica obilježen je Svjetski dan hidžaba.


Gost predavač je bila hafiza Amena Jusufovic iz Tuzle. Hafiza Amena je govorila o hidžabu sa aspekta Kur'ana, te o hidžabu kao zaštiti i hidžabu kao ibadetu. Kako je ovo bila centralna manifestacija obilježavanja Dana hidžaba za Medžlis Kalesija, tako je predavanju prisustvovao veliki broj žena iz džemata Seljublje, Rainci Donji, Vukovije Donje, Prnjavor, Kalesija Centar…

rhdr


“Vedra i nurli lica, naših hanuma, govorila su da su u predavanju uživale svakog trenutka. Za to je svakako zaslužna naša hafiza Amena, koja je svaki trenutak iskoristila da prenese svoje znanje kao i ljubav prema Kur'anu. S obzirom na to da svake godine pripremimo određene hedije i podijelimo našim sugrađankama, ove godine smo odlučili da u znak zahvalnosti obradujemo vrijedne džematlijke džemata Dubnica koje su bile domaćini manifestacije kao i prethodnih pet godina. Poslije predavanja hanume su nastavile druženje sve do ikindije namaza.” piše na zvaničnoj stranici Asocijacije žena MIZ Kalesija.

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Odlučila se na taj potez nakon što je u New Yorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab. Tako je došla na ideju kampanje kao sredstva poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke da samo jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE