Kalesija 12°

Asmir Begović: Nisam ni želio poziv u reprezentaciju!

Mnogi će reći da je golman jedna od najvažnijih karika u ekipi. Dovoljno govori činjenica da je jedan Alex Ferguson u polufinalu Lige prvaka izveo drugi tim, ali ostavio prvog golmana Van der Sara na “vratima”. Iako su manje plaćeni od samih igrača u terenu, golmani su ti koji ulijevaju samopouzdanje ostatku ekipe.


Asmir Begović, bh. golman i trenutno čuvar mreže engleskog Stokea definitvno je jedan od igrača koji je našoj reprezentaciji dizao cijenu. Međutim, nesporazumi sa selektorom Safetom Sušićem udaljili su ga sa gola bh. tima. Pale su i neke teške riječi i s jedne i druge strane, pa je za sada izvjesno da Begović neće čuvati mrežu BiH dok je Sušić selektor, piše “San”.

Jasno je Begoviću koliko igranje za reprezentaciju diže njegov rejting i cijenu, ali čini se da ni on preko nekih stvari ne može preći. Sada, nakon pobjede protiv Albanije, o samom Begoviću najmanje se govori, obzirom i da našeg selektora više brinu druge pozicije u timu.

“I dalje mislim da sam imao jako dobar razlog zašto nisam putovao u SAD s reprezentacijom BiH. Međutim, selektor to nije želio shvatiti. Sada je to iza mene, ali još uvijek me boli.

Nije mi bilo prijatno kada sam čitao neke jako ružne stvari o meni u bh. medijima. Ja ne želim nikoga da vrijeđam, ali jedno je izvjesno. Dok je Sušić selektor, mene neće biti u A timu BiH! I da sam dobio poziv, što se nije desilo, morao bih dobro razmisliti. Ali, opet na kraju mislim da se ne bih odazvao. Teško mi je zbog toga, jer znam šta znači igrati za svoju reprezentaciju. Ipak, vrijeme je ispred mene, ko zna”, kaže Begović.

Nakon ovakvih riječi mnogi će pomisliti da je to definitvno kraj Begovićevih nastupa u redovima “zmajeva”. Ali, daljnja izjava nas je pomalo razuvjerila. Begović je jasno naglasio da se nimalo nije pokajao što je BiH stavio ispred selekcije Kanade, u kojoj ga još nisu prežalili.

“Mislim da sam odabirom BiH napravio pravu stvar. Nikada se nisam pokajao i vratiti ću se kada dođe novi selektor, naravno, ako bude računao na mene. I jedva čekam taj dan da ponovo obučem dres svoje zemlje”, iskren je Begović, koji je kao dijete otišao iz BiH zbog ratnih dešavanja. Put ga je odveo za Njemačku, pa kasnije u Kanadu. Nastupao je na Svjetskom prvenstvu 2007. godine za kanadsku mladu reprezentaciju, a onda je uslijedio poziv i da stane na gol A-tima Kanade.

Bh. internacionalac je prihvatio, ali ipak nije zaigrao u kvalifikacijama za SP 2010. Sveameričko prvenstvo “Gold Cup 2009”, Begović je propustio jer je Portsmouth (tadašnji klub) tražio od njega da pripreme provede sa timom iz Premijershipa.

Ali, taj trenutak iskoristio je Ćiro Blažević i pozvao ga da nastupa za rodnu zemlju. Asmir je pristao, ali je nakon toga navodno, za kanadske medije, izrazio želju da i dalje brani za Kanadu. Kasnije je Begović to demantirao tvrdeći da je došlo do nesprazuma.

“Oko mene su uvijek neki nesporazumi. Ponavljam, BiH je moja zemlja i način na koji su me ljudi prihvatili me je oduševio. Ćiro je veliki trener, stručnjak kakvog ćete rijetko sresti. Bh. igrači su me dočekali objeručke i nikad to neću zaboraviti”, govori Begović.

I Begović je sjajan golman, a nada zadnja umire, pa se svi nadamo da će ipak zaigrati za reprezentaciju i za vrijeme mandata selektora Sušića. Do tada, čuvar mreže Stokea ima druge želje i planove:

“Najbolji timovi svijeta su Manchester United i Barcelona. Ne znam gdje bih više volio zaigrati”, rekao je Begović za “San”.

“Sigurno je da se u Engleskoj više priča o BiH otkako smo Džeko i ja u Premier ligi. Mislim da ima još prostora za neke igrače. Mnogi se raspituju za Ibiševića, Salihovića, Spahića, Pjanića, a smatram da oni mogu dosta toga ponuditi u Engleskoj. Nadam se da će nam se na ljeto pridružiti još neko u najjačoj ligi na svijetu”, mišljenja je Asmir.

“Mislim da ću i nakon završene karijere ostati u Engleskoj. Otac sam 20-mjesečne kćerke Taylor i ona je ovdje rođena. Roditelji mi žive u Njemačkoj, ali opet kažem da nisam siguran. Ko zna šta nosi vrijeme sa sobom, ali mislim da je za moju djecu ovdje svjetlija budućnost. Ipak, oni će uvijek znati odakle sam i redovno ćemo dolaziti u BiH”, podvlači bh. reprezentativac.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE