Kalesija 16°

Alarmantni podaci UN-a: Čovječanstvo zapravo umire od četiri nezarazne bolesti!

Glavni uzroci većine smrtnih slučajeva u svijetu su nezarazne bolesti poput raka, dijabetesa, srčanih bolesti i raka pluća, zaključak je tima stručnjaka Ujedinjenih naroda (UN).
Prema izvještaju UN-a, ove četiri vrste nezaraznih bolesti uzrokovale su dvije trećine svih smrtnih slučajeva u svijetu.


Prema riječima stručnjaka, broj osoba koje imaju neku od ovih bolesti sve više raste, što uzrokuje probleme u globalnoj ekonomiji, a koja se mjeri u hiljadama milijardi dolara. Dok je međunarodna zajednica usmjerava svoje napore na borbu protiv zaraznih bolesti poput HIV-a / AIDS-a, malarije ili tuberkuloze, četiri glavne nezarazne bolesti “relativno su mirno došle do izražaja u zemljama u razvoju, a sada su postale globalna epidemija”.

Prema istom izvještaju, u 2008. godini u svijetu je od nezaraznih bolesti umrlo 36 miliona ljudi, ili 63% ukupnih smrtnih slučajeva. Gotovo 80% smrtnih slučajeva dogodilo se u zemljama u razvoju, a 9 miliona mrtvih bili su muškarci i žene mlađe od 60 godina.

Prema predviđanjima napisanim u izvještaju, do 2030. godine nezarazne bolesti će “pobiti” 52 miliona ljudi. Stručnjaci ovaj postotak smatraju alarmantnim, a kao faktori rizika koji ga podstiču navedeni su pušenje, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost, alkoholizam i pretilost.

Od ostalih faktora stručnjaci UN-a navode starenje stanovništva, negativan utjecaj urbanizacije, te globalizacija trgovine i marketinga.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE