Kalesija 20°

Aktivizam džemata Sarači: Kroz podizanje imamskog stana Saračani duhovno podižu sebe

Piše: Glavni imam Enver ef. Alić

JAGMA U SLIJEĐENJU  PRAVOG PUTA

Glavni vjerski izvori kazuju da su hodže i učenjaci nasljednici Allahovih poslanika. Oni, kao i  Allahovi poslanici,   u pravilu  imaju  svoje pomagače. Muhammed, a.s.,  imao je  najboljeg pomagača u osobi Ebu Bekra. Naš  imam Aldin ef. Smajić  ima svoje pomagače u Džematskom odboru  Sarači  i čestitim džematlijama  Sarača koji  džamiju i džamijsku okućnicu (objekti koji pripadaju džamiji, uključivši i imamski stan) smatraju prečom  od  svojih  kuća.To su, definitivno, njihove ramazanske odluke!

SARAČANI  SU KAZALI  DA ĆE  BITI  KAO  EBU BEKR ES-SIDDIK

Uz ovaj  ramazan  1438.h.godine  je nastala prava jagma i planirano ponašanje ko će biti prvi  sahibul-hajrat  vel – hasenat. Mnogi od njih hoće da budu birindži vjernici. Da pokušaju biti solidarni u dobru i darežljivi poput halife Ebu Bekra Es-Siddika.  Jedan od njih uglas reče: ,,Kad, efendum, budeš uselio se u džematski stan, mi čemo zasigurno biti  pitomiji, mirniji i staloženije džematlije. Ti  si  već naš  jasni podsjetnik na slijeđenju  islamskog puta”.

Kada novčano džematlije  pomognu dalju  gradnju kadrovskog stana  u Saračima  i kada se imam useli u  taj imamski stan, biće nafake svakojake! Imam će biti uz svu ehaliju saračku. Podizaće nove i nove  džematlije.  Djeca mektebska će rasti  u vrlinama islamskog ahlaka, stasaće  u velikodušnosti, poniznosti, razboritosti, u okrilju dozvoljene islamske hrabrosti. A ko tako uznapreduje i ko tako raste, najbolje raste! Imam će, ako Bog da, samo  sa svojom pojavom biti najbolji odgojni urnek cijeloj ehaliji saračkoj. Džematlije  Sarača će se identifikovati sa svojim imamom kao čelnikom u džamiji i van džamijskog prostora.

DŽEMATLIJE ŽELE  BITI  U  TRAJNOM ISTIKAMETU

Saračanima će vjera islam biti  zgusnuti  istikamet – intenzivna vjerska ustrajnost i praksa  ma gdje oni bili.  Imam Aldin ef. Smajić stalno će da  ih usmjerava  na  hajr  i podsticaće  ih da budu prijatelji  svog džemata kao što je bio Ebu Bekr mladoj Islamskoj državi . Radeći  hajrove svaki  sarački insan može očekivati samo hajr i živjeti u hajru i rahatluku. Islam se sastoji od  dvije komponente: duhovne i materijalne. Sretan i radostan je onaj  ko ih obje praktikuje u svom životu.  Takvim vjernicima, po uspješnosti,  na oba svijeta niko neće biti ravan. Otud i tolika jagma u Saračima da se imam čim prije  useli  u džematski stan. Mnogi žele biti Ebu Bekr! Saračanima su vrata hajra  širom otvorena. Uz ovaj ramazan, posebno! Naš  džemaate sarački, dajemo ti  našu islamsku riječ, bićemo ti  prijatelji  odani!

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Danas obilježavanje godišnjice formiranja sprečansko-muslimanske la …

Putevi u BiH: Saobraća se bez vanrednih ograničenja

Servisne informacije iz Živinica (25. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (25. 6. 2024.)

Halid Hadžić osvojio prvo mjesto na “ARG Lipnica Open 2024R …

CLOSE
CLOSE