Kalesija 12°

Akterima sex afere Lučiću i Goliću biće doživotno zabranjen rad sa studentima

Kompromitirani profesori Pravnog fakulteta u Sarajevu, Bajro Golić i Zdravko Lučić, osumnjičeni za seksualno iskorištavanje studentica u Tuzli, doživotno će biti odstranjeni iz nastavno-naučnog procesa! Odluku o faktičkom izbacivanju sa fakulteta ovog dvojca donio je danas Etički komitet Univerziteta u Sarajevu.
Njihov mlađi kolega Sanjin Omanović odstranjen je na dvije godine iz nastavno-naučnog procesa.Bivši dekan ovog fakulteta Fuad Saltaga samo je pismeno ukoren, premda je osumnjičen za ista nedjela kao i njegove kolege. Saltaga je naime ukoren samo zato što je propustio, kao dekan, poduzeti mjere protiv svojih kolega.
Ovaj prijedlog Komiteta mora potvrditi Senat Univerziteta, a sudeći prema informacijama kojima raspolaže portal Radiosarajevo.ba, Senat će to definitivno učiniti na sjednici krajem ovog mjeseca.
Podsjetimo, seks-afera Pravni fakultet povlači se po medijima i sudskim instancama već nekoliko godina, a zadobila je tek sporedni pravni epilog.
Na Kantonalnom sudu u Tuzli, naime, u oktobru prošle godine osuđen je Jasmin Mašić, vozač u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je vozio profesore sarajevskog Prava koji su predavali na isturenom odjeljenju u Tuzli. Mašić je osuđen zbog navođenja na prostituciju.

Seks-afera Pravni fakultet: Presuda je jasna!

Apsurdno je da je Mašić osuđen za navođenje na prostituciju, a oni koji su koristili seksualne usluge studentica u zamjenu za prolazne ocjene – i dalje na slobodi.
U dispozitivu presude protiv Mašića, a koju posjeduje portal Radiosarajevo.ba, jasno je iz vjerodostojnih iskaza svjedokinja, da su Lučić, Omanović i Golić seksualno iskorištavali studentice.
Odstranjivanje iz naučno-nastavnog procesa ipak ne znači da će ovi kompromitirani profesori ostati bez posla! Njima će eventualnom odlukom Senata biti zabranjen rad sa studentima! Mogu imati radni odnos na fakultetu i baviti se naučno-istraživačkim radom.

Ispravno političko djelovanje

Odluka Etičkog komiteta sigurno je povezana i sa potezom kantonalnog ministra obrazovanja i nauke Emira Suljagića, koji je ovom tijelu uputio dokumentaciju koja nedvojbeno svjedoči o nedjelima ovih akademskih djelatnika.
I zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Peđa Kojović, u više je navrata na skupštinskim sjednicama pozivao ovo tijelo, koje je osnivač fakulteta, da pokrene proceduru izbacivanja kompromitiranih profesora sa fakulteta.Istina, presuda Mašiću nema pravnu snagu prema Goliću, Lučiću, Saltagi i Omanoviću, ali je dovoljno jasna da se uvidi istina!
Istragu o ovom slučaju provodila je i državna agencija SIPA, a očekuje se da Tužilaštvo Tuzlanskog kantona uskoro podigne i optužnicu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE