Kalesija 33°

Ahmed ef. Hrustanović: “Sehurska postelja”

Sehurska postelja

Piše: Ahmed ef. Hrustanović

Jutros mi zamirisa moja sehurska postelja na onu iz djetinjstva, izbjegličkog, od 1998. do 2001.U jednoj sobi u izbjegličkom naselju Huskići kod Lukavca, svi zajedno na spužvama spavali, nena, mama, sestra brat i ja. Poredali bi se ko sardine. Kako je teško bilo nas probuditi, jer smo čitav dan bili aktivni, odlazeći pješke u školu i nazad, 5 kilometara u jednom pravcu, te se igrajući po polju nakon škole, bivali smo jako umorni. Mati je često govorila više puta: “Hajte, neću vas više buditi.”

Tako sve dok nas ne probudi.Voljeli smo da nam mama za sehur/ručak pravi lepine pržene u tavi sa kajmakom i suhim širom. Znao sam pojest po dvije, jednu slanu tu sa sirom, drugu slatku sa kremom.

Zaspao bih još šest puta dok dočekam poznati ezan na radiju koji je učio Bajram Ajeti. Jedan od najljepših ako ne i najljepši sabahski ezan. Dugo vremena nakon toga je prošlo dok nisam našao ko je učio taj ezan.U tim teškim izbjegličkim vremenima stalo je ipak dosta lijepih trenutaka. Ramazani su jedni od tih. Svi smo na okupu bili, uživali smo u krugu porodice. Vrlo slabo je bilo velikih zajedničkih iftara. Za juftar i ručak nismo gledali šta je nek samo ima pa šta god je. Nije bilo slatkiša ni sokova kao danas.Jedino što nisam volio bilo je čekanje da na juftaru ezan završi i da mama sa nenom popije kahvu pa tek onda da se jede.Danas se mnogo toga promjenilo, ostala je ista dječija radost kad se probude na sehur pa se rashalačugaju.

Nekontrlisani njihov smijeh i prijetnje: “Jedite, ako ne budete jeli, nećete postiti.”Nas niko nije tjerao da jedemo, trebalo je samo nas razbuditi i staviti hranu na pod u veliku tepsiju dimirliju i klepet kašika stane.Nena je preselila na bolji svijet otišla, sestra se udala, brat se oženio, ja sam se ovdje vratio.San na spužvi i sabahski ezan ezan Bjaram Ajetija neopisive su dunjalučke blagodati i dan danas, kao i mamine lepine i zveket kašika o jednu ćasu, da li graha, čorbe ili hošafa.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Jezero nadomak Tuzle jedno od najčišćih u Evropi

Prijateljstvo i bratsvo iznad sportskog rivalstva: NK Teočak donirao …

Elvis Ćustendil priznao krivicu za ubistvo Amre Kahrimanović

U hitnoj službi JZU Dom zdravlja Kalesija povećan broj pacijenata sa …

RK Konjuh 29. jula počinje sa zvaničnim pripremama za novu sezonu

CLOSE
CLOSE