Kalesija 21°

Suđenje za ubistvo “Taje”: Pištolj iz kojeg je pucano na Islamovića optuženi dao poznaniku na čuvanje (FOTO)

U Kantonlnom sudu Tuzla danas je nastavljeno suđenje Mensudu Ahmetoviću (33) iz Klise, koji je optužen za ubistvo Vahidina Islamovića zvanog Tajo iz Sapne.

Svoj iskaz pred Sudom danas su dali svjedoci Sabahudin Suljić, kriminalista MUP-a TK,  Senad Tabaković iz Sapne, Said Ibrahimović iz Kaludrana, Munib Jašarević iz Klise, Gavro Aćimović iz Zvornika, te tri vještaka.

Ibrahimović i Jašarević su ispričali da su 29. marta, na dan kada je Islamović ubijen, zajedno sa optuženim Ahmetovićem gradili garažu u mjestu Klisa, općina Zvornik.  Kako su kazali, optuženi se taj dan, u vremenu između 10 i 11 sati odvezao posuđenim autom prema Sapni, te se vratio u poslijepodnevnim satima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ahmetović im taj dan, a ni dan poslije nije rekao gdje išao, niti su ga oni pitali.  Sutradan su nastavili radove na izradi garaže. Treći dan nakon ubistva Ahmetović im je rekao da je davao izjavu u Policijskoj stanici Sapna, s obzirom da je on posljednji vidio Islamovića, te da će vjerovatno policija pretresati njegovu kuću. Tada im je dao svoje oružje, da bi ga oni zbog mogućeg pretresa čuvali kod sebe. Ibrahimoviću je dao plastiku u kojoj se nalazio pištolj, a Jašareviću poluautomatsku pušku. Oni su nakon nekoliko dana to oružje dobrovoljno predali u Policijsku stanicu Sapna.

Vještak Adem Čelik izjavio je da su iz pištolja koji je Said Ibrahimović predao u Policijsku stanicu Sapna ispaljena tri hica u Vahidina Islamovića. Jedan od tri metka ispaljen je iz, kako je vještak rekao, apsolutne blizine. Za dva hica nije mogao da kaže sa koje je udaljenosti pucano, s obzirom da je tijelo ubijenog bilo posuto krečom nakon ubistva. Iz istog razloga vještak nije mogao govoriti o položaju u kojem su se nalazili ubica i ubijeni u momentu ubistva.

O okolnostima u postupku provođenja istrage protiv Mensuda Ahemtovića  pred Sudom je govorio uposlenik sektora kriminalističke policije MUP-a TK Sabahudin Suljić. U svojim prvim iskazima, kazao je Suljić, optuženi Ahmetović je govorio da je na dan kada je Islamović nestao njega ostavio u Sapni, a on se odvezao do Lukavca kako bi donio novac Islamoviću.  Nakon nekoliko dana optuženi je počeo prijavljivati da dobija prijeteće SMS poruke, za koje je kasnije utvrđeno da ih je najvjerovatnije sam sebi slao.

Vještak Aldin Rizvić, koji je vještačio telefon optuženog, govorio je o sadržaju poruka koje optuženi predstavljao kao prijeteće. U  prvoj poruci je pisalo: “Pazi šta pričaš, da i ti ne odeš na put”, a u drugoj : “Pazi, nema više opomene”.

Za prvu je utvrđeno da je poslata iz blizine Klise, sa SIM kartice koja je samo tada korištena, dok je druga poruka poslata sa Ahmetovićevog mobilnog telefona, ali sa nove SIM kartice.

Svjedok Gavro Aćimović iz Zvornika pričao je o poslovima koje je radio sa ubijenim Vahidinom Islamovićem. Islamović se bavio prodajom deviza, a Aćimović je imao mjenjačnicu u Zvorniku. Kazao je da se sa Islamovićem viđao najmanje 3-4 dana sedmično, ali da ga nikad u Zvornik nije dovozio Mensud Ahmetović, te da je optuženog prvi put vidio u sudnici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suđenje se nastavlja sutra, kada će svoj iskaz dati vještaci Vedo Tuco, te Elma Karahasnović.

Podsjećamo, u optužnici Tužilaštva TK navedeno je kako je Ahmetović 29. marta automobilom odvezao Islamovića iz Sapne u pravcu Malina kod Živinica, a kada su se zaustavili u njega je iz neposredne blizine ispalio četiri hica iz pištolja. Od ubijenog Islamovića potom je uzeo 17.200 KM i 1.525 eura, a tijelo je bacio u odvodni kanal, prekrio staklenom vunom i daskama.
(Radio Glas Drine)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Nastavak implementacije aktivnosti Socijalne kohezije infrastrukturaln …

Miralem Pjanić sletio u Moskvu sa šalom CSKA oko vrata, danas potpis …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (25. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (25. 9. 2024.)

CLOSE
CLOSE