Kalesija 12°

Istraživanje američkog Bloomberga: Bosanci i Hercegovci najzdraviji na Balkanu

Još beremo plodove dobrog sistema zdravstva organizovanog u bivšoj Jugoslaviji. Naše stanovništvo je zdravo jer smo svi u toj bivšoj Jugoslaviji imali redovnu vakcinaciju, dobru i redovnu hranu i na kraju lijepu klimu, tvrde zdravstveni stručnjaci.

Američka kompanija Bloomberg, poznata po istraživanjima svjetskih standarda i rangiranju zemalja na osnovu njih, objavila je listu najzdravijih nacija, po kojoj je Bosna i Hercegovina, u konkurenciji 145 zemalja, zauzela 34. mjesto.

Ukoliko posmatramo regiju, onda su Bosanci i Hercegovci drugi najzdraviji. Slovenija, koja je članica EU-a i već godinama ulazi u njenu statistiku, zauzima 26. mjesto, a iza nas su ostali Hrvati na 36. poziciji, Albanci na 38, Makedonija na 43. Najlošije rangirana zemlja iz regiona je Srbija, koja je na osnovu analiza zdravstvenog stanja njenog stanovništva zauzela tek 78. mjesto.

Bosanskohercegovački zdravstveni stručnjaci nisu krili iznenađenje rejtingom koji je Bosna i Hercegovina dobila zahvaljujući stanju njenog stanovništva. Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo Fahrudin Kulenović u razgovoru za Faktor ističe da je ovakva statistika jasan pokazatelj da je zdravstvo još uvijek najbolja oblast bh. društva.najzdravije-drzave– Ugodno sam iznenenađen informacijom da smo rangirani na 34. poziciju. Ali, uvijek govorim da je naše zdravstvo ponos države i da pored teške finansijske situacije, te na osnovu generalno teške situacije u društvu, zdravstveni radnici postižu odlične rezultate. Uporedite naše zdravstvo s drugim sferama društva, recimo sa standardom plata, kulturom ili ekonomijom. Zaključak će biti da je zdravstvo daleko ispred ostalog – pojašanjava profesor Kulenović, dodajući da, i pored dobre statistike, država mora početi ulagati u zdravstvene ustanove i ljekare, kako ne bi uslijedio drastičan pad.

– Mi još beremo plodove dobrog sistema zdravstva organizovanog u bivšoj Jugoslaviji. Naše stanovništvo je zdravo jer smo svi u toj bivšoj Jugoslaviji  imali redovnu vakcinaciju, dobru i redovnu hranu i na kraju lijepu klimu. Bosna i Hercegovina definitivno ima najbolju klimu na svijetu, a pri tome i nizak stepen onečišćenja zraka, lijepa jezera i planine… Realno, imamo sve predulove za dug i zdrav životni vijek – zaključuje profesor Kulenović.

Dužina životnog vijeka samo je jedan od parametara koje je Bloomberg koristio u izradi zdravstvene liste. Među ostalim se ističu nacionalna stopa nataliteta i mortaliteta, stepen teških oboljenja, te dugovječnost stanovništva koje pređe 65. godinu. U svemu tome analizirani su i najčešći uzroci smrtnosti stanovništva, ali i rasprostranjenost teških oboljenja, poput kardiovaskularnih i spolno prenosivih bolesti.

Faktor.ba
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Miralem Pjanić sletio u Moskvu sa šalom CSKA oko vrata, danas potpis …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (25. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (25. 9. 2024.)

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

CLOSE
CLOSE