Kalesija 12°

I pored poskupljenja cigareta BiH u vrhu „pušačkih“ zemalja u svijetu

U Bosni i Hercegovini od ukupne populacije 32% su konzumenti duhanskih proizvoda. Statistika nas svrstava u sami svjetski vrh po broju ove vrste konzumenata. Ovo je podatak koji se neznatno mijenja i pored mnogobrojnih poskupljenja i sve lošije ekonomske situacije u kojoj živi većina stanovništva naše zemlje. U posljednjih pet godina u BiH cigarete su pokupjele preko 100%. Primjena Zakona o akcizama na duhan i duhanske prerađevine uveliko je napunila budžet Uprave za indirektno oporezivanje, a svake godine milioni se udvostručuju.

Godišnja poskupljenja

„ U 2009. godini prikupili smo 450 miliona KM, prošle godine 758 miliona KM, po čemu se vidi da iz godine u godinu prikupljamo veće prihode“, pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH svake godine donosi Odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete.

Zakon o akcizama koji je na snazi predviđa svake godine povećanje akciza za narednu godinu, a glavni cilj je usklađivanje oporezivanja akciza na duhanske prerađevine u BiH sa akciznom politikom u Evropskoj uniji.shemaCilj- evropske cijene

„Mogu slobodno reći da smo negdje na pola puta, postoji još veliki iznos akcize koji se treba dodati na akcize na cigarete ukoliko bi željeli dostići minimalnu akcizu koja je trenutno na snazi u EU“, tvrdi Kovačević.

U 2009. godini, kada je akciza iznosila 15 feninga po kutiji plus proporcionalna akciza od 42 posto maloprodajne, neke od najpopularnijih cigareta u BiH, koštale su između 1,5 i 2,5 KM. U 2014. godini cigarete su bile između 3,50 i 3,70 KM, dok su u ovoj godini cijene premašile 4 KM po kutiji.
Rast akciza za 15 feninga je donio rast maloprodajne cijene po kutiji cigareta za 30 feninga. Isto se predviđa i za narednu godinu. No, cijena ipak zavisi od toga da li će proizvođači sav teret akcize prebaciti na potrošače.
Koliki su državni nameti prema proizvođačima, zbog čega trpe potrošači oslikava struktura cijene jednog pakla cigareta. Ako posmatramo strukturu cijene kutije cigareta koja košta četiri KM na tržištu u BiH, poresko opterećenje u vidu proporcionalne akcize iznosi 1,68 KM, fiksna akciza iznosi 0,90 KM i pripadajući PDV iznosi 0,58 KM. Ukupno to je 3,16 KM obaveza, tj. poreza koji pripadaju državi. Ostatak ide proizvođačima i trgovcima.
Kako nam je kazala Nataša Krsman, glasnogovornica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, odbor bi se do kraja sedmice trebao sastati kako bi donio odluku o novim akcizama za narednu godinu. S obzirom na Zakonske odredbe i težnju ka Evropskim standardima, nove cijene cigareta sa svakom novom godinom postat će svakodnevica.

Gdje je novac?

No, kako će poskupljenje cigareta postati svakodnevnica, postavlja se pitanje gdje ide novac prikupljen na osnovu akciza. Prema važećoj regulativi, novac od akciza za cigarete završava na jedinstvenom računu Uprave, nakon čega se raspoređuje po entitetima. U više navrata podnešenu su inicijative za njegovu raspodjelu, ali do sada, nijedna nije usvojena. Ipak, na narednoj sjednici Upravni odbor pored razmatranja povećanja akcize razmatrat će i prijedloge za izmjenu Zakona o akcizama. Jedan od glavnih prijedloga još uvijek je dodatno finansiranje zdravstvenih ustanova u državi. Hoće li zaista tako biti, ostaje da se vidi.

RTV Slon
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Miralem Pjanić sletio u Moskvu sa šalom CSKA oko vrata, danas potpis …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (25. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (25. 9. 2024.)

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

CLOSE
CLOSE