Kalesija 12°

Saopćenje za javnost BPS Sefer Halilović: Inicijative u Skupštini TK za dobrobit građana u TK

Zbog sve većeg broja nezaposlenih osoba na području Tuzlanskog kantona, poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona ispred BPS-a zatražili su da se u svim javnim ustanovama na području kantona izvrše obavezujuće provjere ugovora o radu sa uposlenicima i da one koji ispunjavaju uslove za penzionisanje (starosna dob ili godine staža) upute u penziju. Na taj način će se osloboditi značajan broj radnih mjesta na koja bi došli mlađi ljudi i koji bi umjesto odlaska vani ostali u BiH.

Ovaj vid pomoći mladim i školovanim ljudima prepoznat je i u Skupštini TK gdje je Inicijativa BPS-a dobila jednoglasnu podršku.

bps_1

Poslanici naše stranke su putem Inicijativa također zatražili da se Ministarstvo zdravstva uključi u rješavanje problema oko dodjele specijalizacije ljekarima opšte prakse zato što se iste različitim manipulacijama dodijeljuju po kriterijima koji favorizuju pojedine kandidate, a znamo da ima ljekara koji specijalizaciju čekaju i po deset godina. Inicijativom je predloženo da Ministarstvo zdravstva zajedno sa većim nivoima donese jedinstven pravilnik sa jasnim kriterijima za dodijelu specijalizacije te da svi ljekari budu isto tretirani.

Također je zatraženio da se preispita i dodjela specijalizacija u 2015.godini u ustanovama gdje postoji sumnja za neregularnost.

Mirsad Selimović je kao predsjednik Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu politiku zatražio od Skupštine TK da se zaduži Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da donese Pravilnik za prijem u radni odnos, koji će sadržavati kriterije jednake za sve kandidate uvažavajući zakonske akte.

Poslanik BPS-a Mirza Sakič je uputio Inicijativu za izmjenu Zkaona o osnovnom i srednjem obrazovanju u segmentu izjednačavanja prava svih uposlenih sa visokom i višom stručnom spremom da mogu konkurisati na mjesto direktora školskih ustanova.

Sve pomenute Inicijative su ocjenjene kao pozitivne i za dobrobit svih građana TK, tako da su dobile jednoglasnu podršku u Skupštini TK.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Miralem Pjanić sletio u Moskvu sa šalom CSKA oko vrata, danas potpis …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (25. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (25. 9. 2024.)

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

CLOSE
CLOSE