Kalesija 10°

Ministar Salko Bukvarević sastao se sa predstavnicima porodica šehida i poginulih boraca

Upravni odbor Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH danas je u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu održao redovnu sjednicu kojoj je prisustvovao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sa saradnicima.

Obraćajući se članovima Upravnog odbora ministar Bukvarević je predstavio predstojeće zadatke i aktivnosti Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Ministar je na prvom mjestu istakao da je u projekciji Budžeta Federacije BiH za 2016. godinu predviđeno da stepen dostignutih prava i izdvajanja za boračku populaciju neće biti smanjivan, te da će isplate za ovu kategoriju i dalje biti prioritet prilikom mjesečnih plaćanja budžetskim korisnicima.

Naveo je i da se očekuje da u trećoj sedmici novembra ove godine Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH raspravljaju o setu boračkih zakona radi njihovog usklađivanja s presudama Ustavnog suda Federacije BiH.

bukvarevicBukvarević je govorio i o broju udruženja i potrebi zakonskog regulisanja pitanja koja su to udruženja koja okupljaju i predstavljaju boračku populaciju. Posebno je naglasio opredjeljenje da se se pri zapošljavanju da prednost djeci šehida i poginulih boraca, te istakao da će kao član Vlade FBiH tražiti od direktora javnih preduzeća i ustanova da u konkursnim procedurama poštuju pravilo prednosti zapošljavanja djece iz ove kategorije. Tražio je od članova Upravnog odbora da se javno prozivaju direktori koji ne poštuju prednost u zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca.

Od Organizacije porodica šehida i poginulih boraca je zatražio da formira registar ove djece s podacima o završenoj školi i statusu zaposlenja, kako bi o tome mogao informisati Vladu Federacije BiH.
Ponovio je više puta izrečeni stav da je resorno federalno ministarstvo servis boračkoj populaciji i da su boračke kategorije osnov za njegovo postojanje.

Predsjednik Upravnog odbora ove organizacije Almin Škrijelj je istakao da je u proteklom periodu imao svakodnevnu i intenzivnu saradnju s ministrom i Ministarstvom, te da je po svim pitanjima o kojima je govorio resorni ministar, kao predsjednik organizacije, pozivan na sastanke gdje je davao mišljenja i prijedloge, te da s tom praksom treba nastaviti. Škrijelj je zatražio ulaganje dodatnih napora za izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH kojim bi bile uvedene u pravo supruge šehida i poginulih boraca mlađe od 45 godina – saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

Uskoro 4. sezona mektebskog kviza “Ikre”

U Tuzli identificirana žrtva genocida počinjenog u Srebrenici 1995. …

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u Tu …

Na igralištima u Tuzli postavljene dvije komunikacijske table za osob …

CLOSE
CLOSE