Kalesija 12°

U prošloj godini BiH napustilo 70 hiljada osoba: ”Trbuhom za kruhom” u bijeli svijet

Prema posljednjem istraživanju, četiri od pet mladih u BiH želi da napusti svoju zemlju. Za razliku od prethodnih odlazaka ”trbuhom za kruhom”, sada se iseljavaju cijele porodice i kuće ostaju zaključane. Masovni odlasci nadležne ne zabrinjavaju – oni ovom pitanju ne posvećuju gotovo nikakvu pažnju. Pojava je karakteristična i za regiju, pa analitičari sve češće govore da je na djelu ”razognjištavanje”.

I bez zvaničnih podataka – jer njih ne nudi bh vlast, očigledno je da iz Bosne i Hercegovine odlazi sve više građana, ne samo mladih koji traže prvo zaposlenje. Zemlju napuštaju cijele porodice, što znači da kupuju kartu u jednom pravcu. Sve veći broj kuća i domova ostaju zaključani, kao na primjer u Srednjobosanskom kantonu. Oni koji nisu uspjeli otići žale što im se nije ukazala takva prilika:

”Ja, da sam mlađi, ja bih se odmah upis'o da prtljam odavde zato što ovdje nema napretka. Ovi gore, naši, po vladama i predsjedništvima, će nas uništiti”.iseljavanjeNajviše odlazaka je zabilježeno iz dijelova BiH gdje stanovnici posjeduju hrvatske putovnice, čime im je olakšano zapošljavanje u zemljama Evropske unije.

Odlazak pojedinaca ili cijelih porodica nije karakterističan samo za BiH, nego i za regiju, upozorava profesor međunarodnog prava Anis Bajrektarević, koji za masovan odlazak ima i poseban naziv – razognjištavanje.

Što je posebno zabrinjavajuće – nakon velikog odlaska tokom ratnih godina oni koji su se uspjeli vratiti, sada ponovo odlaze. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, Bosnu i Hercegovinu je samo prošle godine napustilo blizu 70.000 ljudi, koji su budućnost potražili širom svijeta.

”Unsko-sanski kanton, Sanski Most naročito u tome prednjači, negativno, naravno, gdje smo imali 2.300 lica koja su otišla. Ne zaobilazi se tu ni Velika Kladuša, Brčko, ni Sapna, ni Bihać, Cazin itd. Mi smo samo u tim gradovima zabilježili 12.789 porodica, a svaka porodica ima dva do tri člana, pa se vidi koji je to broj odlaska. Zatim Tomislavgrad, mala jedna opština gdje je otišlo 1.500 osoba, pa Brčko, odakle je otišlo 4.075 lica. Posebno moramo istaći sjeveroistočnu Bosnu koja se gotovo iselila u Francusku. Imamo tamo grad Nansi, gdje možemo sada naći preko 2.300 lica, a taj broj se povećava”, navodi neke od podataka predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.

Nekada su iz Bosne i Hercegovine ”trbuhom za kruhom” odlazili muškarci, koji su se za zaradom vraćali kući. Danas odlaze cijele porodice, kuće ostaju zaključane i sve više dvorišta ‘krasi’ natpis ”na prodaju”.

Radio Slobodna Evropa

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

Uskoro 4. sezona mektebskog kviza “Ikre”

U Tuzli identificirana žrtva genocida počinjenog u Srebrenici 1995. …

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u Tu …

Na igralištima u Tuzli postavljene dvije komunikacijske table za osob …

CLOSE
CLOSE