Kalesija 13°

U Srebrenici obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

U Domu zdravlja, Centru za mentalno zdravlje u Srebrenici obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja koji se tradicionalno obilježava 10. oktobra.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je “Dostojanstvo u mentalnom zdravlju” koji se obilježava širom Bosne i Hercegovine.dsc_1459“Zbog drugih dešavanja, možda je Srebrenica traumatizovana više kod svih naroda jer duša boli jednako sve i male i velike. Važno je da na mentalno zdravlje obraćamo pažnju svaki dan ne samo kada se taj dan obilježava i da na te ljude gledamo jednako kao i na druge”, rekla je dr Stoja Stijepić i dodala da je važno da čitava lokalna zajednica promoviše mentalno zdravlje, dostojanstvo svakog čovjeka.

Na današnjoj manifestaciji odazvali su se predstavnici škola, organizacija, udruženja, opštine, predstavici centara iz Milića i Vlasenice kao i pojedinci koji su željeli podržati ovaj dan kao i korisnike centra koji su predstavili svoj rad sa muzičkim i umjetničkim terapeutima iz Crea Thera organizacije koja tri godine radi u ovom centru.dsc_1436Usluge Centra za mentalno zdravlje u Srebrenici koristi 200 ljudi, koliko je otvoreno kartona dok Dnevni centar posjećuje mnogo manje korisnika.

Na manifestaciji je zaključeno da je neophodno veće poštovanje i podrška mentalnom zdravlju posebno korisnicma centra na koje treba gledati kao na ljude te da mentalne probleme i bolesti zbog generalno loše situacije doživljavaju mnogi i da zbog stigmatizacije ne žele potražiti stručnu pomoć.

Načelnik opštine Srebrenice, Ćamil Duraković nije mogao biti na današnjoj manifestaciji ali je korisnicima centra ponudio ručak koji će platiti Opština Srebrenica čime je podržao ovaj centar i njegove korisnike.

esrebrenica.ba
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

NiP Kalesija u Prnjavoru predstavio kandidata za načelnika i kandidat …

Uskoro 4. sezona mektebskog kviza “Ikre”

U Tuzli identificirana žrtva genocida počinjenog u Srebrenici 1995. …

Više od 300.000 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkog rada u Tu …

Na igralištima u Tuzli postavljene dvije komunikacijske table za osob …

CLOSE
CLOSE