Kalesija 18°

Zakon o plaćama i naknadama: Među poslanicima preovladava podrška

Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK, čija će primjena donijeti uštede između 600 i 700 hiljada KM, vjerovatno će dobiti podršku u i Skupštini Tuzlanskog kantona.

Naime, kantonalna Vlada će u utorak najvjerovatnije usvojiti zakon, a nakon čega će biti upućen u Skupštinu Tuzlanskog kantona. Kako smo već pisali, zakon podrazumijeva smanjenje primanja kantonalnim poslanicima, ukidanje plaćanja komisija, ali i smanjenje plaća i primanja direktorima javnih preduzeća i ustanova.
Senad-Alic-Siljo-240x264– Danas sam prije Kolegija Skupštine dobio prijedlog zakona. Ide u tom pravcu kako je predložila Vlada, možda bude nekih manjih korekcija. Poslanici se ne protive smanjenju, ali želimo da vidimo kome se sve smanjuju primanja. Šta je sa brojnim direktorima u kantonu? Da vidimo hoće li svi oni poštovati zakon ili samo poslanici i Vlada, kazao je za Faktor.ba Senad Alić predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, dodajući da su poslanicima primanja do sada nekoliko puta smanjivana.

Naveo je da će u narednim danima imati konačan stav oko novog zakona, koji je danas bio predmet rasprave na Kolegiju Skupštine. Mirsad Selimović, predsjednik Kluba BPS-a u kantonalnoj Skupštini, kazao je da je do sada imao priliku vidjeti nekoliko prijedloga zakona.

mirsad_selimovic– Ne bih ništa govorio dok ne bude zvaničan prijedlog i o tome ćemo se usaglasiti. Ovo su sve do sada bile radne verzije i u procesu usaglašavanja – kazao nam je Selimović.

Insistirali smo i pitali ovog kantonalnog poslanika, da li će podržati zakon koji predviđa smanjenje primanja njemu i njegovim kolegama?

– Ići će se na smanjenje definitivno, samo ne znamo koliko. Ide se u pravcu smanjenja. Sada ide usaglašavanje i kada bude zvanična verzija, mi ćemo se očitovati po tom pitanju, kazao je Selimović.

Slađan Ilić, poslanik SDP-a i zamjenik predsjednika Skupštine TK, smatra da se treba raditi u interesu građana.

ilic– Ja lično hoću podržati, a mislim da će i moj klub iako nismo još ništa raspravljali o tome. O tome smo govorili godinama da treba donijeti zakon i da treba napraviti uštede. Ako je to smanjenje u nekim normalnim okvirima ja sam za. Nisam dobio zakon, ali ću generalno podržati smanjenje primanja, kazao je u izjavi za naš portal Ilić.

Kada su u pitanju poslanici u Skupštini, profesionalci će po novom zakonu imati platu od 1.140 KM, te paušal u istom iznosu. Dakle, ukupno 2.280 maraka, plus minuli rad i topli obrok. Njihove kolege koje nemaju profesionalan status, imat će samo paušal od 1.500 maraka. Ovim zakonom se ukida plaćanje komisija, kolegija, sjednica…

Uz to, ovim zakonom se reguliše iznos plaće direktora i drugih rukovodilaca javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi, koji ne može prelaziti iznos neto plaće koja je utvrđena resornom ministru (2.574 KM).

Faktor.ba
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Zastupnice u Skupštini TK među kojima je i Hasiba Kurtić izrazile …

Ko truje našu djecu u Kalesiji: Zašto imamo najveći broj oboljelih …

Putevi u BiH: Skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili k …

Servisne informacije iz Živinica (24. 9. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 9. 2024.)

CLOSE
CLOSE