Kalesija 13°

Film “Hiljadarka” 10. septembra u Banovićima, gradu u kojem je snimljen

Nakon što je, u okviru programa “Pretpremijere” prikazan na 21. Sarajevo Film Festivalu, ostvarenje “Hiljadarka” reditelja Nenada Đurića svjetsku premijeru imat će 10. septembra u Banovićima, malom bh. gradiću gdje je i sniman u jesen prošle godine.

Ova rudarska romansa iz 1955. godine koja govori o dvije hiljadarke, narodnom heroju, rudaru Atifu Kurtoviću, čovjeku čija je slika krasila novčanicu od 1.000 dinara bivše SFRJ i loklanoj prostitutki koja se zvala Pravda, a čija je cijena bila hiljadarka, već tada je pokupila simpatije publike i kritike.

Kino najava “Hiljadarke” objavljena je prije dva mjeseca na YouTube kanalu i pregledana je više od 25.000 puta. Popularnosti filma, pored dobrog scenarija koji potpisuje Zilhad Ključanin, i rediteljskih rješenja Đurića, ponajviše je doprinijela odlična glumačka podjela koju predvode velikani regionalne scene: Nikola Kojo, Mima Karadžić, Edhem Husić, Željko Pervan, Goran Kostić, Vlado Kerošević, Slaven Knezović, Moamer Kasumović, Vanesa Glođo…

hiljadarka-492015-658x328Film o početku prvog i jedinog perioda slobode i blagostanja u historiji ovih prostora 10. septembra kreće i u službenu kino distribuciju u BiH, pa će, osim u Banovićima, publika film pogledati i u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, Zenici, Prijedoru, Višegradu, Busovači, Lukavcu, Živinicama, a nakon toga i u Mostaru, Bihaću, Gračanici, Srebreniku, Tešnju, Zavidovićima, Brčkom, Bijeljini, Kaknju, Visokom, Varešu, Žepču…

Sedmicu poslije, od 17. septembra, “Hiljadarka” sa službenom kino distribucijom kreće i u kinima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori uz prethodno organizirane svečane premijere u Zagrebu (15. septembra), Beogradu (17. septembra) i Novom Sadu (18. septembra). Sve premijere ugostit će glavnu glumačku postavu filma. U Sloveniji film s kino distribucijom kreće od 1. oktobra.

Komedija “Hiljadarka” rađena je u produkciji HEFT Production Agencija Sarajevo u koprodukciji s Cineplanet, Federalna TV, HRT, Jadran film, Eurofilm Zagreb i RTCG.

NTV/Faktor

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Uz prisustvo velikog broja mještana u Vukovijama Donjim održan predi …

Enis u Mostaru: Naše mjesto kakvo nema ni Kalifornija

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli počinje trećeg oktobra

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

CLOSE
CLOSE