Kalesija 26°

Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju jasno određenu međusobnu granicu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potpisao je u Beču, u ime Bosne i Hercegovine Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sporazum je u ime Crne Gore potpisao ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević.

2-Crnadak-potpisivanje-Sporazuma-o-granici-BiH-CG-1-26082015

Svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma koja je upriličena u zgradi Predsjedništva Republike Austrije prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Austrije Heinz Fisher, kao i šefovi diplomatija Crne Gore i Republike Austrije Igor Lukšić i Sebastian Kurz.
Potpisivanju sporazuma je prethodio sastanak predsjedavajućeg Čovića, predsjednika Vujanovića i predsjednika Fishera kojem su prisustvovali šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Austrije Igor Crnadak, Igor Lukšić i Sebastian Kurz.

Sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore je prvi sporazum o razgraničenju potpisan između država nekadašnjih republika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova naše države.

Podsjećamo, najavljeno potpisivanje Sporazuma o granici između dvije države i rješavanje pitanja pograničnog područja, pratile su kontraverze, prije svega zbog pitanja razgraničenja oko Sutorine, odnosno zbog inicijative da se Sutorina vrati u granične okvire Bosne i Hercegovine.

RTV Slon
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Enis u Mostaru: Naše mjesto kakvo nema ni Kalifornija

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli počinje trećeg oktobra

Izvještaj sa utakmica u kantonalnim ligama

Muškarac iz Tojšića počinio samoubistvo vješanjem

Iza atletičarke Amne Musić još jedan uspješan vikend

CLOSE
CLOSE