Kalesija 26°

Poziv iz Eko-zelenih da se zaštite i očiste rijeke

rijekaImajući u vidu aktuelne topline i pojavu isušivanja naših rijeka vidljivo je da su korita rijeka prazna (0-stanje) sa vodom a na tlu korita su prisutne razne količine krutog –mješanog neorganskog otpada koji nastaje lošim ponašanjem pojedinih naših građana u zajednici. Smatramo važnim,šansom i prilikom da ODMAH općinske službe Civilne zaštite (KŠTAB-koordinira) da pristupe uklanjanju krutog otpada, sačine programske aktivnosti izvođenja zbrinjavanja krutog otpada iz korita naših rijeka; Spreča, Jala,Tinja, Oskova, Gostelja, Gribaja kao I druge hidro akumulacije koje su značajno isušene. Pozivamo i nadležna Ministarstva da zajedno sa Općinskim načelnicima,Civilnom zaštitom , Komunalnim preduzećima ,te u saradnji sa NVO za okoliš Eko-zelnim pristupimo akcijiama čišćenja korita naših rijeka. Sigurno je da iz ekoloških poreza možemo angažirati radnu snagu –nezaposlene građane za izvođenje ovakvih akcija.

Ubjeđeni smo da sredstva za takve namjene postoje iz ekoloških poreza i naknada te smatramo potrebnom hitnom intrervnecijom nadležnih da se da doprinos zaštiti okoliša u očuvanju naših vodotoka.
Pozivamo i sve građane da se SAMI u svojim zajednicama organizuju putem ekoloških brigada na uklanjanju optpada iz korita rijeka,njihovih obala kojim je sada pristup moguć zbog nastalih sušnih perioda.

Pozivamo i upozoravamo građane da povedu računa o načinu odlaganja vrsta organskog i neorganskog otpada u kontejnere, tako npr.razne boce, sprejovi mogu biti opasnost za djecu i odrasle. Pozivamo Komunalna preduzeća da koordiniraju ekološki red u zajednici. Potrebno je otpad pravilno razvrstavati i odlagati prema vrsti i porijeklu.Moramo se boriti za sprečavanje mogućih epidemija i zaštite zdravlja građana u ovim posebno toplim dananima.

Naša inicijativa predstavlja kontinuitet našeg VOLONTERSKOG programskog djelovanja kao nevladinog ekološkog sektora a usmjerena je za dobrobit ŽIVOTA U ZAJEDNICI kao i očuvanje biodiverziteta općenito.

Pozivamo Fond za zaštitu okoliša FBIH da sredstva usmjerava za zaštitu okoliša u svim općina FBIH i podržava ekološke organizacije koje čine napore da se zaustavi ,,nepravda,, nad Prirodom.

S pštovanjem..uz ekologizam:,,Voda dobije vrijednost tek onda kada izvor presuši’’

’’Rijeke ne treba čuvati od ljudi,već učiti ljude da vole I poštuju rijeke’’

Čuvajmo prirodu..Podržite nas…

Predsjednik saveza prof.dr. Muhamed Omerović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Iza atletičarke Amne Musić još jedan uspješan vikend

Druga liga FBiH grupa sjever: “Mladost” slavila kod kuće, …

Veliki podvig za sedmogodišnjeg Muhameda Ahmetovića

Za Kalesijsku biciklijadu ocjena 10/10

U toku realizacija projekta izgradnje, kvalitetne i funkcionalne rasvj …

CLOSE
CLOSE