Kalesija 16°

BiH još uvijek nema strategiju odbrane od požara

Vlasti Bosne i Hercegovine nisu naučile ništa iz 2012. godine, kada su zemlju zadesili katastrofalni požari, piše novinska agencija Patria.

Umjesto da nakon što je vatrena stihija Bosni i Hercegovini nanijela višemilionsku štetu – kada već nisu ranije – odmah krenuli u izradu projekata koji bi spriječili nove katastrofalne požare u zemlji, domaće vlasti nisu učinile skoro ništa na izradi protupožarnih sistema.

Tokom avgusta 2012. godine vatra je progutala na području Tomislavgrada, Posušja, Gruda, opštine Konjic i grada Mostara desetke hiljada hektara šume, čija šteta prema procjenama Ministarstva sigurnosti BiH doseže oko 50 miliona eura.

pozar4

Samo na području Konjica izgorjelo je toliko šume da je načelnik Općine Konjic Emir Bubalo kazao da se za njenu novčanu protuvrijednost moglo kupiti najmanje pet letjelica za gašenje požara.

Nažalost, ni tri godine poslije BiH takvih letjelica nema, a šume i dalje gore. Prvih dana mjeseca avgusta ove godine gorjele su šume u okolici Trebinja, Mostara, Rudog…

Vlada Federacije BiH je još 2011. godine tražila od Vijeća ministara BiH da izradi studiju o gašenju požara iz zraka, ali se nadležni iz Republike Srpske protive zajedničkoj nabavci letjelica. Pomoćnik direktora Uprave Civilne zaštite RS-a Predrag Slijepčević rekao je da je Vlada RS-a „za nabavku letjelica sopstvenim sredstvima“, ili bi radije u saradnju ušli sa Crnom Gorom nego sa Federacijom.

Docent sa Šumarskog fakuleta u Sarajevu Ahmet Lojo rekao je za novinsku agenciju Patria da lokalne vlasti u BiH računaju na poreze od šumarskih preduzeća, ali da pri tome ne čine ništa kako bi pospješile protupožarni sistem.

– Svaki metar prirode koji izgori nosi nesagledivu štetu – kaže Lojo. Šteta, objašnjava dalje, nije samo ako gori visoka šuma – od plamena treba zaštiti i nisko rastinje! Konkretno, dodaje, Prenj je raj za oči, pa šteta koju je uzrokovao požar koji je na ovoj hercegovačkoj planini izbio prije nekoliko dana, sada se ničim se može namiriti, piše Patria.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Za Kalesijsku biciklijadu ocjena 10/10

U toku realizacija projekta izgradnje, kvalitetne i funkcionalne rasvj …

Živiničanka Ena Adrović je nova Miss Federacije BiH

Putevi u BiH: Jutros se na većini putnih pravaca saobraća bez zasto …

Servisne informacije iz Živinica (23. 9. 2024.)

CLOSE
CLOSE