Kalesija 13°

>>Druže Tito…<< Kalesijske novine 1978. godine

Vjerovatno smo svi čuli onu zlatnu rečenicu koja se u bosanskohercegovačkom narodu vodi kao temelj svake rasprave, “Dok je bilo Tite i lijepo nam je bilo”. Mi Vam na ovu temu upravo prenosimo tekst iz “Kalesijskih novina” koji je napisan 1978. godine, od strane nepoznatog autora.

UZ JEDANAESTI KONGRES SKJ

<<Druže Tito…<<

Sjećam se kad je jedan dječačić, prije dvadesetak godina, povukao svoju mamu za ruku, prišao izlogu Josip_Broz_Tito_uniform_portraitjedne knjižare i, vrteći nevješto svojom ručicom, dugo izgovarao >>Mama, drug Tito<<.
Od tada prošlo je dvadeset godina, možda i neka više. Lik dječaka sam zaboravio ali ostala je, u meni, jedna istina. Istina o mladima koji generacijama uzrastaju u Titovoj Jugoslaviji i uz Titovo ime.

Dok su delegati Jedanaestog kongresa, ko zna po koji put pjevali >>Druže Tito mi ti se kunemo…<< učinilo mi se da među njima vidim tog istog dječaka. Izrastao je u uzornog momka i savjesnog građanina naše socijalističke zajednice delegata XI kongresa SKJ. Učinilo mi se da zajedno sa njim čujem njegovu i ostale generacije kojima je Titova riječ uvijek bila putokaz a djelo trajna inspiracija.

Obraćajući se i zaklinjući se Titu, delegati XI kongresa su se obraćali vjeri u stvarnost kojom nas on decenijama vodi. Vjeri u čovjeka i ljudsku sreću, vjeri u put kojim zajedno sa Titom, čovjekom kojim zajedno sa Titom, čovjekom čije se ime čuje na svim meridijanima naše planete- za dobro čovjeka i čovječanstva, koračamo u ljepše sutra i sretniju budućnost.

Ima u svakom čovjeku po jedna pjesma koja mu je draža od ostalih. Pjesma koja traje. Riječi istine kojima se uvijek i sa razlogom vraća. A za to vraćanje uvijek ima povoda i mogućnosti. Iste riječi, hiljade puta izgovorene, postanu jednostavno dio njega. Dio njegov bila i bića.

Pjesme sa Titom i o Titu su još veće, izraslije. One su dio svih nas. Dio naše današnjice, dio svega onoga što smo tokom NOB-a i poslijeratne izgradnje sa Titom uradili.

Zato nije čudo što je naša ljubav i privrženost Titovoj misli i putu sve jača. A pjesma i zakletva Titu sve čvršća.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

Resorna ministarstva TK upriličila prijem za članove reprezentacije …

Počinje sanacija puta OŠ Vukovije-Ćive

Italijani priželjkuju senzacionalan povratak Pjanića, potpisao bi za …

CLOSE
CLOSE