Kalesija 24°

Na dženazi u Potočarima bit će ukopano 18 maloljetnih žrtava

potocari-658x494Broj od 135 posmrtnih ostataka žrtava genocida koje će biti ukopane 11. jula u Memorijalnom centru Potočari nije konačan. Prema riječima Lejle Čengić, glasnogovornice Instituta za nestale osobe BiH, postoji mogućnost da do same dženaze bude još porodica koje žele ukopati posmrtne ostatke svojih članova porodice. Narednih dana u Tuzli bi trebala biti održana i identifikacija posmrtnih ostataka drugih žrtava, te će se više znati o broju onih koji će biti ukopani 11. jula.

”Među 135 žrtava koje su ove godine spremne za dženazu je 18 maloljetnika. Njih osam imali su po 16 godina kada su ubijeni. Ubijeni su uglavnom i oni i njihovi očevi koji su ukopani ranije ili će se ukopati na ovoj dženazi, zajedno sa svojim sinovima”, ističe Čengić.

U nekim slučajevima tokom genocida u Srebrenici, ubijene su kompletne porodice, negdje su ubijene generacije, ističe Čengić. I ove godine postoje slučajevi gdje će zajedno biti ukopani otac i unuk, a sin je ranije ukopan. Svi posmrtni ostaci žrtava koje će biti ukopane ove godine su nekompletni, naglašava ona.

”Kada je riječ o posmrtnim ostacima Srebreničana uglavnom je riječ o nekompletnim posmrtnim cnn-potocariostacima koji su pronađeni na 150 različitih lokacija, od toga 76 masovnih grobnica i uglavnom sekundarnog karaktera. Dakle riječ je o izmještanju grobnica kako se žrtve ne bi nikada pronašle i zločin ne bi nikada dokazao, a zločinci nisu uspjeli u tom svom cilju, grobnice su pronađene, ali nažalost imamo drugu posljedicu a to je nekompletnost tijela”, kaže ona.

Posmrtni ostaci većine ovih žrtava pronađeni su u grobnicama na području Zvornika.

”Na području Zvornika je pronađen i najveći broj masovnih grobnica, kada je riječ o Srebrenici, ali i uopće i u našoj zemlji, pronađene su najveće sekundarne masovne grobnice”, naglašava Čengić.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je svoj smiraj našla 6.241 žrtva. Svaka 14-ta žrtva bila je dijete. Nakon ove dženaze, u Potočarima će biti ukopano 440 maloljetnika.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE