Kalesija

Besim Duraković – direktor Inspekcija TK: ”Socijalno sam osjetljiv i ako treba ležat ću s radnicima, ali zakon je zakon!”

Pijačni prodavci iz Živinica nekoliko dana štrajkovali su glađu. Prvo u krugu pijace u Živinicama a onda su se preselili ispred zgrade Kantonalne uprave za inspekcije poslove Tuzla. Ostavili su svoju djecu i članove porodica, u potrazi, kako kažu, za boljim sutra i pravdom. Njihovom problemu se nazire rješenje.

Naime, danas je održan Kolegij Vlade Tuzlanskog kantona i upućena Inicijativa prema Kantonalnoj skupštini a u cilju donošenja Odluke o obustavi aktivnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove do daljenjeg, odnosno do rješenja imovinsko-pravnih odnosa i ostalih proceduralnih propusta Općine Živinice, budući da je ovaj problem prisutan oko 20 godina.

besimPoslanici Skupštine TK o ovome bi se trebali očitovati već u ponedjeljak, a premijer Bego Gutić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak posjetili su danas pijačne prodavce, nakon čega je prekinut njihov štrajk glađu, ali će kako je istaknuto, zbog zabrane rada u protestnom okupljanju ostati do daljnjeg. U ime Kantonalne vlade, njen prvi čovjek se ogradio od aktivnosti koje provodi Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

”Ja vas podržavam u vašim zahtjevima i to je bila jedna od tema danas održanog Kolegija Vlade sa kojeg je upućena inicijativa poslanicima u Skupštini. Radi se na rješavanju vaših problema, te vas s toga pozivam da se povučete i idete svojim kućama”, kazao je između ostalog premijer TK Bego Gutić.

S druge strane direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković u izjavi za RTV Slon je istakao da se zakon mora poštovati u svim okvirima, ali i da podržava premijera TK, kao i pijačne prodavce, koji traže ostvarivanje svojih prava, ističući da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije prava adresa, niti za rješavanje njihovih problema, niti za protestno okupljanje.

”Inspekcija se sada nalazi između čekića i nakovnja. Ako ćemo sada gledati socijalnu osjetljivost ja ću sada sa ovim ljudima ležati danima, jer imam taj osjećaj za ljude koji su ispred zgrade Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla, i s njima ću zajedno gladovati, ako to treba, ali to ne rješava njihov problem. Njihov problem rješavaju institucije sistema. I opet ponavljam 99% njihovog problema je vezano za Općinu Živinice”, istakao je Duraković.

Duraković je na kraju istakao i da su već pripremljene izmjene određenih pravilnika i odluka kojima bi se u konačnici, ukoliko se pokaže dobra politička volja, regulisalo pitanje rada pijaca, odnosno tržnica na malo, kao i korisnika istih.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Bosna” slavila na Gradskom stadionu u Kalesiji

Edukacijski centar „Nahla“ Tuzla: Meet Up „Karijera s predumišl …

Nerminin recept za hurmašice sa pekmezom i susamom

Organizovan treći Memorijalni pohod “Rasim Mehidić”

Mujo Mujkić: Paket vijećnika za oko kuće ili kako se ruši država

CLOSE
CLOSE